Свијет анимације на филмском платну

Мирна Пијетловић
Свијет анимације на филмском платну

Бањалука - Анимирана остварења са свих свјетских меридијана, угледни гости и незамјењиви филмски фестивалски дух, окупили су многобројне љубитеље умјетности на отварању седмог по реду Међународног фестивала анимираног филма у Бањалуци.

Ове године је на адресу фестивала стигло највише филмова до сада и то 452 филма из 42 државе свијета, што значи да се фестивал у Бањалуци, који је претходних година угостио велика имена свјетске анимације, попео за једну степеницу више.

Фестивал је у Дјечијем позоришту Републике Српске свечано отворио угледни аниматор из Хрватске Боривоје Довниковић Бордо, који је нагласио да филмска магија има неку посебну чар у Бањалуци.

- Обожавам Бањалуку и увијек ми је велика част да будем ваш гост. Морам истаћи да фестивал у Бањалуци има велики значај у региону, али и свијету и зато га требате његовати како би још више нарастао - рекао је Довниковић.

Према ријечима директора фестивала Горана Дујаковића, публику до 28. октобра у просторијама бањалучког Дома омладине очекује приказивање око 160 анимираних филмова, од којих су 52 у такмичарским програмима, главне и дјечије такмичарске селекције.

- Изван тога, имамо изузетно богат пратећи програм, а један дио фестивалског програма фокусиран је на стваралаштво Боривоја Довниковића Борде, који је ове године наш драги гост. Приказаћемо дугометражни документарни филм о његовом раду на пољу стрипа, а биће отворена и његова изложба карикатура у суботу у 19 часова у Банском двору Културном центру - најавио је Дујаковић.

Трочлани жири ће одлучивати о најбољима и то у саставу Ива Ћирић из Србије, Томислав Грегл из Хрватске и Миодраг Манојловић из БиХ. Ријеч је о професионалцима на пољу анимираног филма, тако да ће при одлучивању о најбољима вредновати све естетске категорије филма, као и технике, анимацију, те укупни дојам о филму.

Када је у питању бањалучка анимирана сцена, фестивал је отворио мастер рад Игора Ђуровића "Свакодневица".

- Покретање смјера за анимирани филм на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци ове године, који је први такав на простору БиХ, даје основу за наду да ће у наредним годинама бањалучка анимирана сцена бити веома витална и продуктивна - истакао је Дујаковић.

У првом такмичарком програму, поред Ђуровићевог филма, приказани су и "Јесење лишће" из Француске, "Нилски коњи" из Пољске, "Паметни мајмун" из "Француске", "Љепота" из Италије и "Странац изнад леденог бријега" из Русије.

Публику у суботу, поред такмичарског програма, очекује пројекција филмова за дјецу, промоција часописа "Парабелум", те пројекција дугометражног играног филма "Бордо - вјечна стриповска младост". Недјеља је резервисана за пројекције филмова из такмичарског програма и селекције "Панорама", док у пратећем програму сви заинтересовани могу присуствовати предавању Томислава Грега и погледати филмове инспирисане књижевним дјелима.

"Наша фарма"

Прије такмичарског програма приказан је филм који су радили штићеници Завода за физикалну медицину "Др Мирослав Зотовић" из Бањалуке. Анимирано остварење малих љубитеља филма "Наша фарма" публика је пратила са посебном емоцијом и громогласним аплаузом поздравила дјецу која су присуствовала отварању фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана