Светлана Бојковић за Глас Српске о новим улогама и положају умјетника: Култура је биљка која мора да живи

Александра Маџар
Светлана Бојковић за Глас Српске о новим улогама и положају умјетника: Култура је биљка која мора да живи

Бањалука - Једна за другом године пролазе, у себи чувају мале и велике туге и радости, дијелове нас. За неке од њих заувијек ће нас везати важни догађаји, они које осјећамо у срцима. Ипак, у свој тој пролазности времена и постојања, неке ствари не пролазе, немају рок трајања, а то је таленат.

Међу онима у чијем је бићу рођена та непролазност је једна од омиљених српских глумица, посебног става и харизме, Светлана Бојковић. Повод за разговор са њом увијек постоји, а посебно сада када се послије 23 године враћа у Народно позориште Београд, прије чега је била дио глумачке екипе Здравка Шотре на снимању филма "Санта Мариа делла Салуте". С друге стране жице допире музика, у исто вријеме глумица за наш лист одговара на питања и отвара врата. Љубазно моли за стрпљење, стигао јој је поклон, Нова година је. И док се пригушена музика чује у позадини, затварају се врата њеног стана, поздравља се са саговорником који је посјетио и почиње разговор о култури.

- Култура је једна биљка која мора да живи и наравно да би било лепше када би услови били бољи, али, нажалост, тако је како је. Никад за културу није било лако, сада је специјално у нашој земљи тешко, али је неопходно да постоји, а она постоји - истиче глумица.

Умјетници се и без обзира на то, додаје Бојковићева, боре.

- Сналазе се људи путем спонзораја. Продуценти некако "изврте" све то и хвала Богу да успевају. Културни радници се отимају, боре.... - прича она.

Свјесна да не зна до када ће то стање трајати и да је много оних који су окренути неквалитетним садржајима, сматра да је већина онога што се данас пласира затупљивање народа.

- Све се почело сводити на подржавање најнижег нивоа свести и формирање неукуса, противно свакој естетици - искрена је Бојковићева.

Међутим, она је увијек дио оних умјетничких подухвата који оплемењују, а такав је и филм Здравка Шотре "Санта Мариа делла Салуте" који је за само неколико дана погледало 25.000 људи.

- То је капитално дело Здравка Шотре управо због тога што је велики Лаза Костић заслужио да се обележи на овакав начин. А Шотра је диван и плодоносан редитељ. Јако је добро ово што је овај филм урађен. Снимање је протекло у врло лепој атмосфери. Играм јако лепу улогу. Није много велика, али је јако лепа. То је жена која је постојала, мајка Јуле Паланачки којом се Лаза оженио, она је његова ташта - објашњава велика глумица и наглашава да су јој посебно лијепи костима из епохе, предјели, дијалози у сценарију који је Шотра сам написао.

У 2017. години на сцени у Народном позоришту у Београду оживјеће лик војвоткиње од Јорка у представи "Ричард Трећи". То ће бити њен први сусрет са Шекспиром, а повратку пред београдску публику се изузетно радује. Пробе за представу почињу 1. фебруара, а премијера се очекује почетком априла. Светлана Бојковић иза себе има бројне позоришне и филмске улоге, од Жанке Стокић, Надежде Петровић, Хеде Габлер, Лидије Павловне, до Магде Михајловић и многих других.

- Војвоткиња од Јорка је деликатна историјска јунакиња будући да жене из Шекспировог доба нису биле нимало наивне. Њихови животи били су толико сурови, посебно женама и мајкама из краљевских породица које су биле навикнуте на крв, убиства, свргавања са власти… - прича Бојковићева.

Послије рада на представи "Ричард Трећи" глумица се "сели" у "Атеље 212" гдје ће бити дио глумачке екипе која ће радити нови комад Олге Димитријевић "Како је лепо видети те опет". Њено лице гледаћемо и у новој серији РТС-а, али о томе није открила више детаља.

Обнова "Министарке" у Бањалуци

Како се ближи стото извођење "Госпође министарке" у Народном позоришту РС, Бојковићева каже да послије новогодишњих празника долази у Бањалуку да би са колегом глумцем из Београда обновила тај комад.

- То је требало да радимо у мају 2016. године, међутим, ја сам била у Београду, сломила ногу, тако да смо морали отказати - казала је Светлана Бојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана