Светлана Бојковић, добитница награде Павле Вуисић, за Глас Српске: Радујем се стотом извођењу Госпође министарке

Александра Глишић
Светлана Бојковић, добитница награде Павле Вуисић, за Глас Српске: Радујем се стотом извођењу Госпође министарке

Београд - Реплике које је Светлана Бојковић изговорила у филмовима и ТВ серијама одавно су постале дио свакодневног говора, а енергијом ове глумачке диве створене су снажне улоге и на позоришним даскама.

Вриједним признањима "Велика Жанка" и "Добричин прстен" сада се придружила и награда која носи име великана српског глумишта, "Павле Вуисић". За "Глас Српске" говорила је док се враћала са манифестације посвећене још једној глумачкој легенди, Бати Стојковићу.

- Требало је да дођем у Бањалуку половином септембра, али сада није извесно јер 1. септембра треба да почнем да снимам једну серију. У сваком случају, доћи ћу ускоро јер се ближимо 100. извођењу представе "Госпођа министарка" у Народном позоришту РС. Радујем се томе и сигурно је да ћемо то играње свечано обележити - рекла је Бојковићева.

Међу остварењима у којима је маестрално одиграла улоге су филмови "Пас који је волео возове" и "Смрт госпође министарке" (ТВ) (1991), као и ТВ серије "Бољи живот", Срећни људи" и "Породично благо". 

- Вратила сам се са "Дана Бате Стојковића" у Врњачкој Бањи који се сваке године тамо одржавају, управо око Батиног рођендана. Отварала сам ту манифестацију, увек је лепо у том друштву, ту је била Батина супруга, као и Мира Бањац, наш колега Милан Михајловић и људи из Врњачке Бање који тако чувају успомену на великог глумца - прича Бојковићева.

Вијест о новој награди затекла ју је управо у Врњачкој Бањи. 

- Јако сам почаствована и много ме обрадовало да сам добила награду са именом Павла Вуисића, који је био глумачка громада - истиче глумица.

Ово признање је дефинисано као награда за животно дјело што глумицу додатно радује.

- Много сам радила на телевизији, изградила бројне улоге у филмовима и ТВ серијама тако да претпостављам да се то односи на тај мој опус који је обиман. Са друге стране, глума ако је суштински добра, није важно да ли је на сцени или пред камером - примјећује Бојковићева.

Награда ће јој, као и свим претходним лауреатима, бити уручена на Филмским сусретима у Нишу.

- Овакви фестивали су права прилика да се представи српска кинематографија и све што глумци и редитељи стварају. У времену које није баш наклоњено уметности снимање филмова је велики успех. Добро је да постоје филмски фестивали у Србији, зато што град у коме се такве манифестације одржавају тада оживи и покрене се. А публика добије прилику да се мало напоји седмом уметношћу - закључила је Бојковићева.

Карта више

Комад "Госпођа министарка" Бранислава Нушића, у режији Милице Краљ, једна од најпопуларнијих комедија на репертоару Народног позоришта РС. Већ годинама, када је на репертоару ова представа, са Светланом Бојковић у насловној улози тражи се карта више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана