Свечано отворен јубиларни сазив Међународне ликовне колоније

Срна
Свечано отворен јубиларни сазив Међународне ликовне колоније

Јахорина - Начелник Општине Пале Бошко Југовић свечано је вечерас на Јахорини отворио 15. сазив Међународне ликове колоније "АРТ симпозијум Јахорина 2017", која је окупила 20 сликара, вајара и графичара из Јапана, Кореје, Бугарске, Србије, Македоније, Хрватске, Федерације БиХ и Републике Српске.

Југовић је честитао овај јубилеј и пожелио организаторима и учесницима још много успјешних сазива и обиље ликовних дјела.


Он је примијетио да, упркос тешким временима, "умјетност полако и стидљиво, ипак, улази у Пале", а да је "АРТ симпозијум Јахорина", један од озбиљнијих креатора нове културне политике, коју ће нова општинска власт сигурно подржати, у складу са реалним могућностима.

Оснивач и умјетнички руководилац Колоније Лазо Савић истиче да ће и ове године слиједити програмску замисао да у фокусу рада основна тема буде "Фигура у савременој умјетности - велики формат", али с обзиром на различите сензибилитете и поднебља из којих сликари долазе, биће отворена и могућност да умјетници по свом нахођењу експериментишу и са слободним темама, користећи разне материјале и технике.

Ликовни критичар Војислав Вујановић рекао је да је Лазо Савић, као човјек који је показао невиђену снагу и ликовну визију ових простора "кренуо путем превођења љепоте Јахорине у разне сублимате подигнуте на виши цивилизацијски смисао", тако што је почео доводити и окупљати умјетнике из цијелог свијета да би "јахоринске љепоте превели у ликовне графеме, ликовна дјела, слике, скулптуре, у форме у којима су људи градили свјетску цивилизацију".

Према његовим ријечима, ова надалеко позната ликовна колонија представља својеврсну "умјетничку лабораторију", омеђену јахоринским љепотама.

"Организатор ове колоније обогатио је и облагородио пејсаже и мотиве и Пала и Јахорине, који умјетницима разних бранши нуде исконске умјетничке потенцијале и вриједности. Савић и његови пријатељи омогућили су савремени, цивилизацијски дијалог између умјетника са свих меридијана, и то је сигурно најљепша одредница свих протеклих сазива жАРТ симпозиума Јахоринаж", наглашава Вујановић.

"Арт симпозијум Јахорина", основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево покојног Предрага Ласице, и од тада се редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на око 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Циљ ове реномиране културне манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризма како на подручју Републике Српске, БиХ и држава у региону, тако и у свијету, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана