Sve boje Une na slikarskoj paleti

Glas Srpske
Sve boje Une na slikarskoj paleti

Novi Grad - Izložbom u Gradskoj galeriji u Novom Gradu otvorena je Likovna kolonija "Rakani", koja će trajati do 17. avgusta uz prisustvo slikara iz Republike Srpske i Srbije.

Otvorenom postavkom su predstavljena djela nastala tokom prošlogodišnjeg likovnog saziva. Posjetioce izložbe i učesnike kolonije pozdravio je direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić, koji je podsjetio da u radu ove likovne manifestacije svake godine učestvuju eminentni umjetnici.

Rekao je da će ove godine pored rijeke Une nova djela stvarati Milutin Kopanja iz Beograda, Emilija Boroja iz Novog Sada, Marija Spasić i Dejan Stojanović iz Leskovca, Nikolina Beslać i Srđan Kosić iz Banjaluke, Milovan Čikić iz Gradiške, kao i Sanja Stupar, Danijela Kolundžija i Ivana Blagojević iz Novog Grada.

Istoričar umjetnosti Siniša Vidaković rekao je da su lirski portreti ljudskih duša oslikali "Rakane 2016", te da su se u okviru različitih tumačenja umjetnosti i slikarstva odrazili i raznoliki pogledi na savremeni svijet.

- Djela nastala na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji nikako nisu puka imitacija prirode, mada je u većini radova njena čarolija poslužila kao početni impuls i uzbuđenje u kreaciji slike - istakao je Vidaković.

Prema njegovim riječima, umjetnici koji ove godine učestvuju u radu kolonije nose breme da u sedam dana stvore djelo koje će biti respektabilno među više stotina slika u fundusu "Rakana".

Otvarajući izložbu zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač podsjetio je da je Likovna kolonija "Rakani", koja se organizuje od 1985. godine, među najstarijim u Republici Srpskoj.

Autori

U Gradskoj galeriji u Novom Gradu do 25. avgusta izložena su djela Svjetlane Lazić, Dragane Vidljinović, Maje Šolak, Radoslava Tadića, Sanje Stupar, Tatjane Ratković-Bosnić, Davora Grabovca, Miodraga Petrovića i Ljubiše Pušca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana