Све боје Уне на сликарској палети

Глас Српске
Све боје Уне на сликарској палети

Нови Град - Изложбом у Градској галерији у Новом Граду отворена је Ликовна колонија "Ракани", која ће трајати до 17. августа уз присуство сликара из Републике Српске и Србије.

Отвореном поставком су представљена дјела настала током прошлогодишњег ликовног сазива. Посјетиоце изложбе и учеснике колоније поздравио је директор Културно-образовног центра Дражен Бабић, који је подсјетио да у раду ове ликовне манифестације сваке године учествују еминентни умјетници.

Рекао је да ће ове године поред ријеке Уне нова дјела стварати Милутин Копања из Београда, Емилија Бороја из Новог Сада, Марија Спасић и Дејан Стојановић из Лесковца, Николина Беслаћ и Срђан Косић из Бањалуке, Милован Чикић из Градишке, као и Сања Ступар, Данијела Колунџија и Ивана Благојевић из Новог Града.

Историчар умјетности Синиша Видаковић рекао је да су лирски портрети људских душа осликали "Ракане 2016", те да су се у оквиру различитих тумачења умјетности и сликарства одразили и разнолики погледи на савремени свијет.

- Дјела настала на прошлогодишњој ликовној колонији никако нису пука имитација природе, мада је у већини радова њена чаролија послужила као почетни импулс и узбуђење у креацији слике - истакао је Видаковић.

Према његовим ријечима, умјетници који ове године учествују у раду колоније носе бреме да у седам дана створе дјело које ће бити респектабилно међу више стотина слика у фундусу "Ракана".

Отварајући изложбу замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач подсјетио је да је Ликовна колонија "Ракани", која се организује од 1985. године, међу најстаријим у Републици Српској.

Аутори

У Градској галерији у Новом Граду до 25. августа изложена су дјела Свјетлане Лазић, Драгане Видљиновић, Маје Шолак, Радослава Тадића, Сање Ступар, Татјане Ратковић-Боснић, Давора Грабовца, Миодрага Петровића и Љубише Пушца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана