Свађа књижевника на додјели признања

Александра Маџар
Свађа књижевника на додјели признања

Бањалука - Роман Ранка Рисојевића "Ноћ на Уни" и збирка пјесама Јованке Стојчиновић-Николић "Тринаести степеник" равноправно су подијелили награду за најбољу књигу у 2014. коју додјељује Удружење књижевника Српске.

Међутим, јучерашње проглашење најбољих засјенио је вербални сукоб предсједника жирија Душка Певуље и књижевнице Тање Ступар-Трифуновић, чији се роман "Сатови у мајчиној соби" нашао на трећем мјесту у овом избору.

Певуља је рекао да се жири, који су чинили Драган Јовановић Данилов и Недељко Зеленовић, а који нису присуствовали конференцији у Руском центру Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, водио сопственим читалачким доживљајима.

Тања Ступар-Трифуновић, међутим, тврди да је подјела награда већ раније договорена.

- Није спорно ко је награђен, спорни су принципи награђивања. Зашто се упорно из године у годину у нашим наградама игноришу сви регионални резултати. Потребно је изградити озбиљнији приступ свему томе, а не жири који се унапријед договара, а овај приступ дијељења награда је већ добро познат. Нисам љута ни повријеђена као неко ко је учествовао и није добио награду. Осјећам се оштећено критеријумима који су успостављени, који упорно понављају једне те исте обрасце, како са бањалучком подружницом, тако сада и са Удружењем књижевника Српске. Наше кровне организације треба да креирају права мјерила вриједности, а оне праве само смутњу и обрнуту ситуацију којом чине незадовољним и читаоце и писце - истакла је Ступар-Трифуновић.

На питање новинара зашто награде увијек одлазе у руке "два Ранка" и како предсједник Удружења књижевника Српске може сам себи додијелити награду, Певуља је истакао да је  његово увјерење да су награђене књиге боље од осталих.

- Писце не дијелим на младе и старе, не припадам тој врсти кулоарских прича, два Ранка, стварно нисам дио те приче. Приступам текстовима онако како сматрам да треба. То може да буде мањкаво, али то је моје становиште - казао је Певуља.

Тања Ступар-Трифуновић је подсјетила да није игнорисан само њен роман који се ове године нашао у ужем избору на НИН-ову награду.

- Прошле године Берислав Благојевић био је у ужем избору за НИН-ову награду, а овдје се нашао на трећем мјесту, тако је сада било са мном. Књижевник Данијел Гатарић добио је прву награду београдског "Књижевног гласника" за необјављени роман, а на конкурсу "Златна сова" се није нашао ни у ширем избору - казала је књижевница.

Певуља, са друге стране, сматра да се критеријуми за додјелу НИН-ове и награде Удружења књижевника Српске не могу поредити.

- Не знам критеријум НИН-ове награде и не свиђа ми се ни најужи избор ни добитник, али то нису ствари за компарацију - рекао је Певуља.

Иако је првобитно, на почетку проглашења овогодишњег побједника, похвалио књигу Тање Ступар-Трифуновић и Берислава Благојевића, послије је то порекао.

- Књига "Сатови у мајчиној соби" је катастрофална, неконцентрисана, развучена, са понављањима! Очајна! - додао је Певуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана