Сутра на Палама почиње Филмотека

Срна
Сутра на Палама почиње Филмотека

Пале - Мајска "Филмотека", коју организује Кинотека Републике Српске, сутра ће почети на Палама пројекцијом руског филма совјетске продукције "Лете ждралови" у режији Михаила Калатозова, који је "Златном палмом" награђен 1958. године.

Ријеч је о једном од најрепрезентативнијих филмова поетског реализма у совјетској кинематографији крајем педесетих година прошлог вијека, филму у којем је први пут приказано наличје рата, и то кроз корупцију, црну берзу и избјегавање регрутације.

Мајска "Филмотека" биће у знаку канских побједника, а љубитељи филмске умјетности имаће прилику да погледају филмове "Виридијана" Луиса Буњуела и "Меш" Роберта Алтмана, добитнике "Златне палме" шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека.

У сриједу, 24. маја, на програму је шпанско-мексички филм "Виридијана" из 1961. године, који се сматра за један од најуспјешнијих филмова Буњуела.

Ријеч је о адаптацији романа "Халма", шпанског књижевника Бенита Перезе Галдоза, филму који снажно критикује Цркву, њене слабости и лицемјерје у црквеним круговима, због чега су шпанске власти најприје цензурисале завршницу филма, а затим и забраниле његово приказивање, конфискујући све копије.

Ипак, Буњуел је успио да једну интегралну копију филма пошаље у Кан, гдје је премијерно приказан и награђен "Златном палмом".

У четвртак, 25. маја, биће приказана америчка антиратна сатира "Меш" из 1970. године. Настала је према истоименом роману Ричарда Хукера, а филм прати свакодневни живот неколицине америчких ратних хирурга у покретној војној болници за вријеме Корејског рата /алузија на Вијетнамски рат/, који разним шалама разбијају страх и депресију.

Осим "Златне палме", филм је освојио и "Оскара" за најбоље адаптирани сценарио, те још 14 свјетских награда и 20 номинација, а 2000. године уписан је у Амерички филмски регистар као дјело од великог значаја.

Филмски фестивал у Кану један је од најугледнијих свјетских филмских фестивала.

Овогодишњи, јубиларни 70. Фестивал, одржава се од 17. до 28. маја, на коме ће се за "Златну палму", најпрестижнију награду фестивала, такмичити 19 филмова.

"Филмотека" ће бити одржана у Арт галерији "Ге-три" на Палама. Пројекције почињу у 20.00 часова, а улаз је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана