Sufinansiranje 148 projekata u kulturi

Priredila: Mirna Pijetlović
Sufinansiranje 148 projekata u kulturi

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sufinansiraće ove godine 148 projekata iz oblasti kulture izabranih na konkursu.

Konkurs za sufinansiranje javnih potreba u kulturi bio je otvoren od 9. februara do 9. marta ove godine.

Od ukupnog broja projekata, 47 je iz oblasti muzičke i muzičko-scenske djelatnosti koji se odnose na zaštitu i njegovanje kulturnog nasljeđa sa iznosom od 111.200 KM, 20 projekata odnosi se na savremeno stvaralaštvo u iznosu od 107.600 KM, te 22 književne manifestacije sa iznosom od 128.300 KM.

- Stručne komisije odabrale su za sufinansiranje i 18 projekata iz oblasti pozorišne produkcije, na koje će biti raspoređeno 49.500 KM, 12 projekata u oblasti likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture sa iznosom od 63.800 KM, šest projekata u oblasti pozorišnih manifestacija sa iznosom od 59.500 KM i šest projekata u oblasti filmskih festivala, na koje će biti raspoređeno 58.500 KM - saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na konkurs su stigle 293 prijave za sufinansiranje projekata, od čega je odbijeno, odnosno odbačeno 145 prijava.

Stručne komisije vršile su za svaki konkurs pojedinačno procjenu i vrednovale kvalitet podnesenih projekata, te predložile rang-listu projekata za sufinansiranje.

Iz resornog ministarstva napominju da visina iznosa projekta ne odražava kvalitet i vrijednost nekog projekta i da ne prati rang-listu komisije.

- Iznos podrške za svaki projekat pojedinačno utvrđen je na osnovu više parametara, i to na osnovu stručne procjene članova komisije, ukupne vrijednosti projekta, potraživanja od Ministarstva, te namjenskih sredstava definisanih Pravilnikom o sufinansiranju javnih potreba u oblasti kulture - istakli su u Ministarstvu.

Rezultate konkursa moguće je pogledati na portalu Vlade Republike Srpske, stranica Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pravo podnošenja prijava imala su pravna lica registrovana za obavljanje kulturno-umjetničke djelatnosti u Republici Srpskoj i ustanove koje obavljaju djelatnost u oblasti kulture čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, odnosno pravna lica registrovana za obavljanje izdavačke djelatnosti u Republici Srpskoj.

Kako su se složili kulturni radnici i umjetnici u Srpskoj, izdvajanja za kulturu su već godinama "hronično niska", a kultura u Srpskoj opstaje isključivo od entuzijazma pojedinaca, pa će se, pored sredstava resornog ministarstva, morati dodatno zalagati za druge izvore finansiranja kako bi ljubiteljima kulture obezbijedili uživanje u vrhunskim projektima iz svih oblasti kulturnog stvaralaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana