Суаи Аксои, Предсједница Међународне музејске организације: Улога музеја да донесу мир и суживот

Миланка Митрић
Суаи Аксои, Предсједница Међународне музејске организације: Улога музеја да донесу мир и суживот

Бањалука - Изузетно је задовољство да смо угостили Суаи Аксои, а посебно задовољство је што имамо прилику да покажемо изложбу “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран”, која ће ове године бити представљена на генералној конференцији у Јапану, рекла је директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић.

Она је додала да музеји у Српској улажу напоре да буду институције које ће пратити све препоруке Међународне музејске организације при УНЕСКО-у (ИКОМ).

Она је генералној предсједници ИКОМ-а Суаи Аксои, која борави у посјети Бањалуци, показала изложбу “Перцепције” Музеја савремене умјетности, која ће у септембру званично бити презентована на генералној конференцији ИКОМ-а у Кјоту, најзначајнијем свјетском догађају за музеје.

- Посебно нам је задовољство да Музеј Републике Српске и Музеј савремене умјетности РС имају прилику да представе и покажу своје пројекте - рекла је Вујковићева.

Такође, представљени су рад и активности Музеја и змијањски вез - свјетско нематеријално насљеђе са листе УНЕСКО-а.

Суаи Аксои је рекла да је у посјети Музеју савремене умјетности РС боравила поводом обиљежавања Међународног дана музеја, чија је сврха међукултурна размјена, разумијевање и сарадња, као и промоција културних догађаја и насљеђа у свијету.

Она је нагласила да ИКОМ помаже локалним заједницама и музејима, те да је улога музеја да донесе мир и суживот.

- Драго ми је да сам овдје, да прослављамо дане музеја и надам се да ћемо и у будућности уз помоћ оваквих догађаја пропагирати мир и суживот у овим срединама - објаснила је Аксои.

Тема овогодишњег Дана музеја је “Музеји као културни хабови: будућност традиције”, а то је и тема генералне конференције ИКОМ-а у Кјоту, која ће бити одржана у септембру и на којој се очекује око 3.500 учесника.

- Тема конференције биће савремени проблеми у музеологији и велике промјене у 21. вијеку. О неким стварима се први пут дискутује и први пут се сусрећемо са њима, као што су одрживост музеја, као што је процјена ризика музеја, о полној једнакости, о људским правима и многим стварима које су актуелне данас и које утичу на музеје и о томе како музеји треба да се носе с тим промјенама. Ово су теме о којима ћемо причати и са колегама у БиХ, јер су ово глобални проблеми свих музеја. Надам се да ћемо имати успјешну сарадњу - нагласила је Аксои.

Она је већ посјетила неколико музеја у региону, те се састала са директорима ових установа у Београду, Загребу и Љубљани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана