Izložba Dim Tima u Kamenoj kući: Stvaraoci nemaju pravo na povlačenje

Aleksandra Madžar
Izložba Dim Tima u Kamenoj kući: Stvaraoci nemaju pravo na povlačenje

Banjaluka - Umjetnici Danijela Mršulja-Vasić i Milenko Vasić iz Beograda, međusobnu ljubav i ljubav prema umjetnosti spojili su u Umetničku kolaborativnu grupu "Dim Tim" i svoje umjetničko nadahnuće utisnuli u različitim stvaralačkim projektima.

U Banjaluku su prije nekoliko dana doputovali sa  novom izložbom "Eho" koja je otvorena na tvrđavi Kastel u prelijepom izložbenom prostoru, Kamene kuće i organizaciji Banskog dvora Kulturnog centra, gdje je v.d. direktora Mladen Matović pozdravio posjetioce i otvorio postavku.  Ispred Kamene kuće, posjetioce je dočekao umilni glas četvorogodišnje djevojčice Iskre, kćerke ovog para, koja je srdačno pozivala prolaznike: "Uđite, unutra je izložba i baš je zanimljiva, ja ću vam pokazati!". I tako zavedeni dječijom iskrenošću, posjetioci su joj pružali ruke i ulazili. A unutra je bilo onako, kako je rekla mala slikarka, tako Iskru zovu drugari, jer i ona aktivno učestvuje u stvaralaštvu svojih roditelja.  Snažna energija mogla se osjetiti, dobro opisana kroz naziv izložbe, kroz izložene radove "čuli" su se odjeci individualnih i kolektivnih sudbina, utopijskih pogleda, društvenih i istorijskih tereta i pamćenja, ali isto tako i mitova, ideologija. Vasići su pokrenuli alarmantna pitanja današnjice, izlagali su u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Prijedoru, a značajna imena u svijetu umjetnosti i kulture, kao što su Slavko Timotijević i Nikola Šuica podržavaju njihov rad. Na pitanje, šta to znači stvarati zajedno, kažu da su mnogo puta odgovorili, ali da iz dana u dan, to pitanje, a i njihovi odgovori dobijaju na težini.

- Odgovor se sve više usložnjava, kao i naša umetnost, koja je  iz godine u godinu, višeznačna, dublja. Umetnik po svojoj vokaciji nema prava na povlačenje, on je taj koji reaguje na suštinske bitne stvari koje nas okružuju, koje su bitne za naš današnji život, ali i na ono što se desilo u prošlosti, da bi se budućnost lakše transponovala - počeo je priču Milenko Vasić.

Nastoje, dodaje Danijela, da prepoznaju inicijative koje su značajne za period u kojem živimo.

-  Postoje nekakve sitne ili lične revolucije koje se dešavaju, kao nekakva potreba za promjenom, nekim drugačijim  odnosom prema onome što jeste naša stvarnost - objašnjava ona.

O njihovim umjetničkim revolucijama, govorili su i posjetiocima koje su proveli kroz izložbu i pričali o "okidačima" za nastanak svih radova. Naravno, to je činila i Iskra, koja je priče o ozbiljnim i teškim temama prekidala pitanjem: "Tata, mogu li ja sada da se predstavim?".

Svjesni su da je jako teško mijenjati stvari koje živimo i koje se dešavaju oko nas, ali isto tako znaju da umjetnost i te kako utiče na tokove kulture.

- A bez kulture nema života - naglašavaju oni.

Posjetioci će kroz "Eho" moći prošetati sve do 1. jula, ali oni, nažalost, neće imati tu privilegiju, da tumačenje radova čuju i dožive kroz maštu četvorogodišnje djevojčice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana