Изложба Дим Тима у Каменој кући: Ствараоци немају право на повлачење

Александра Маџар
Изложба Дим Тима у Каменој кући: Ствараоци немају право на повлачење

Бањалука - Умјетници Данијела Мршуља-Васић и Миленко Васић из Београда, међусобну љубав и љубав према умјетности спојили су у Уметничку колаборативну групу "Дим Тим" и своје умјетничко надахнуће утиснули у различитим стваралачким пројектима.

У Бањалуку су прије неколико дана допутовали са  новом изложбом "Ехо" која је отворена на тврђави Кастел у прелијепом изложбеном простору, Камене куће и организацији Банског двора Културног центра, гдје је в.д. директора Младен Матовић поздравио посјетиоце и отворио поставку.  Испред Камене куће, посјетиоце је дочекао умилни глас четворогодишње дјевојчице Искре, кћерке овог пара, која је срдачно позивала пролазнике: "Уђите, унутра је изложба и баш је занимљива, ја ћу вам показати!". И тако заведени дјечијом искреношћу, посјетиоци су јој пружали руке и улазили. А унутра је било онако, како је рекла мала сликарка, тако Искру зову другари, јер и она активно учествује у стваралаштву својих родитеља.  Снажна енергија могла се осјетити, добро описана кроз назив изложбе, кроз изложене радове "чули" су се одјеци индивидуалних и колективних судбина, утопијских погледа, друштвених и историјских терета и памћења, али исто тако и митова, идеологија. Васићи су покренули алармантна питања данашњице, излагали су у Србији, Црној Гори, Аустрији, Приједору, а значајна имена у свијету умјетности и културе, као што су Славко Тимотијевић и Никола Шуица подржавају њихов рад. На питање, шта то значи стварати заједно, кажу да су много пута одговорили, али да из дана у дан, то питање, а и њихови одговори добијају на тежини.

- Одговор се све више усложњава, као и наша уметност, која је  из године у годину, вишезначна, дубља. Уметник по својој вокацији нема права на повлачење, он је тај који реагује на суштинске битне ствари које нас окружују, које су битне за наш данашњи живот, али и на оно што се десило у прошлости, да би се будућност лакше транспоновала - почео је причу Миленко Васић.

Настоје, додаје Данијела, да препознају иницијативе које су значајне за период у којем живимо.

-  Постоје некакве ситне или личне револуције које се дешавају, као некаква потреба за промјеном, неким другачијим  односом према ономе што јесте наша стварност - објашњава она.

О њиховим умјетничким револуцијама, говорили су и посјетиоцима које су провели кроз изложбу и причали о "окидачима" за настанак свих радова. Наравно, то је чинила и Искра, која је приче о озбиљним и тешким темама прекидала питањем: "Тата, могу ли ја сада да се представим?".

Свјесни су да је јако тешко мијењати ствари које живимо и које се дешавају око нас, али исто тако знају да умјетност и те како утиче на токове културе.

- А без културе нема живота - наглашавају они.

Посјетиоци ће кроз "Ехо" моћи прошетати све до 1. јула, али они, нажалост, неће имати ту привилегију, да тумачење радова чују и доживе кроз машту четворогодишње дјевојчице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана