Studij u Berlinu prilika za nove ideje Mile Panić

Aleksandra Madžar
Studij u Berlinu prilika za nove ideje Mile Panić

Banjaluka - Dobitak stipendije nije presudan u daljem školovanju, ali je i te kako potreban. Priprema je najbitnija. Naravno, za svu pomoć i mentorstvo mogu zahvaliti svojim divnim profesorima na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Vesi Sovilju i Mladenu Miljanoviću, ali i kustoskinji Muzeja savremene umjetnosti RS Žani Vukičević.

Ovim riječima za "Glas Srpske" akademski slikar Mila Panić podijelila je svoju radost, jer se našla na listi onih koji su dobili DAAD (Deuscher Akademischer Austauschdienst) stipendiju koja se dodjeljuje u okviru najveće njemačke organizacije za podršku u oblasti međunarodne akademske saradnje.

- Stipendija je jako konkurentna s obzirom na to da se podrška ne pruža samo studentima, već i profesorima, asistentima kao i univerzitetima kroz razne oblike finansiranja - objasnila je Panićeva.

S obzirom na to da je, kako kaže, odlučila da nastavi master studij u Njemačkoj, bila joj je potrebna bilo kakva stipendija.

- Počela sam da se raspitujem, čitam i guglam i shvatila sam da nije tako jednostavno dobiti DAAD stipendiju, s tim da su šanse bile još manje, jer sam aplicirala za oblast umjetnosti - priča Panićeva.

Aplikacija se sastojala iz portfolija (umjetničkih radova), motivacionog pisma, nekoliko preporuka i osnovne dokumentacije.

- Iskreno da kažem, bila bih začuđena da je nisam dobila. Razlog za dobitak stipendije je možda motivaciono pismo, upisnica na fakultet, generalni utisak, stvarno ne znam koji je bio presudni faktor - kazala je mlada slikarka.

Odlučna da svoje znanje i iskustvo nadogradi Panićeva naglašava da sa stipendijom, ali i bez nje, ima cilj i prema njemu ide.

- U zimskom semestru ove godine startujem sa masterom na Bauhaus univerzitetu na smjeru umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije. Odluka o ovom masteru jeste jedna od bitnijih koju sam do sada napravila - smatra Panićeva.

Prethodno je dobila ponudu za tursku stipendiju i upisnicu na Univerzitet u Istanbulu - teorijski odsjek.

- Ove dvije prilike su i takođe dva različita puta za umjetnika. Međutim, na listi prioriteta Turska je bila na drugom mjestu, tako da sam prihvatila praktični master u klasi odlične umjetnice Danice Dakić i već jedan od prvih projekata radimo u Berlinu - kazala je ova talentovana umjetnica.

Do početka ima još mnogo priprema i procedura, ali to su, kako kaže, slatke muke.

- Sigurna sam da ću ove dvije naredne godine odlično iskoristiti kako za stvaranje kontakata, tako i za umjetnički razvoj. Ono na čemu sad trenutno radim jeste traženje prostora za samostalnu izložbu - rekla je Panićeva.

Očekivanja

 

- Naravno da svakom preporučujem da apliciraju za sve gdje bi mogli imati šanse, ali takođe i tamo gdje se ničemu ne nadaju. Ponekad se mogućnosti nalaze tamo gdje ih najmanje očekuješ - poručila je Mila Panić mladim studenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana