Студиј у Берлину прилика за нове идеје Милe Панић

Александра Маџар
Студиј у Берлину прилика за нове идеје Милe Панић

Бањалука - Добитак стипендије није пресудан у даљем школовању, али је и те како потребан. Припрема је најбитнија. Наравно, за сву помоћ и менторство могу захвалити својим дивним професорима на Академији умјетности у Бањалуци Веси Совиљу и Младену Миљановићу, али и кустоскињи Музеја савремене умјетности РС Жани Вукичевић.

Овим ријечима за "Глас Српске" академски сликар Мила Панић подијелила је своју радост, јер се нашла на листи оних који су добили DAAD (Deuscher Akademischer Austauschdienst) стипендију која се додјељује у оквиру највеће њемачке организације за подршку у области међународне академске сарадње.

- Стипендија је јако конкурентна с обзиром на то да се подршка не пружа само студентима, већ и професорима, асистентима као и универзитетима кроз разне облике финансирања - објаснила је Панићева.

С обзиром на то да је, како каже, одлучила да настави мастер студиј у Њемачкој, била јој је потребна било каква стипендија.

- Почела сам да се распитујем, читам и гуглам и схватила сам да није тако једноставно добити DAAD стипендију, с тим да су шансе биле још мање, јер сам аплицирала за област умјетности - прича Панићева.

Апликација се састојала из портфолија (умјетничких радова), мотивационог писма, неколико препорука и основне документације.

- Искрено да кажем, била бих зачуђена да је нисам добила. Разлог за добитак стипендије је можда мотивационо писмо, уписница на факултет, генерални утисак, стварно не знам који је био пресудни фактор - казала је млада сликарка.

Одлучна да своје знање и искуство надогради Панићева наглашава да са стипендијом, али и без ње, има циљ и према њему иде.

- У зимском семестру ове године стартујем са мастером на Баухаус универзитету на смјеру умјетност у јавном простору и нове умјетничке стратегије. Одлука о овом мастеру јесте једна од битнијих коју сам до сада направила - сматра Панићева.

Претходно је добила понуду за турску стипендију и уписницу на Универзитет у Истанбулу - теоријски одсјек.

- Ове двије прилике су и такође два различита пута за умјетника. Међутим, на листи приоритета Турска је била на другом мјесту, тако да сам прихватила практични мастер у класи одличне умјетнице Данице Дакић и већ један од првих пројеката радимо у Берлину - казала је ова талентована умјетница.

До почетка има још много припрема и процедура, али то су, како каже, слатке муке.

- Сигурна сам да ћу ове двије наредне године одлично искористити како за стварање контаката, тако и за умјетнички развој. Оно на чему сад тренутно радим јесте тражење простора за самосталну изложбу - рекла је Панићева.

Очекивања

 

- Наравно да сваком препоручујем да аплицирају за све гдје би могли имати шансе, али такође и тамо гдје се ничему не надају. Понекад се могућности налазе тамо гдје их најмање очекујеш - поручила је Мила Панић младим студенима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана