Студентске приче обојиле фасаде и улице

Александра Маџар
Студентске приче обојиле фасаде и улице

Бањалука - Студенти смјера анимирани филм Академије умјетности Универзитета у Бањалуци са професором Младеном Ђукићем осмислили су пројекат "Анимацикл", који је прошле године успјешно одржан први пут, а одлична идеја и задовољна публика поставили су пред њих нове изазове и очекивања да се ти високи стандарди оправдају и ове године.

Што њима није било тешко или је само тако изгледало, ипак, организација било којег догађаја, а посебно културног, захтијева много напора и труда. Овај пут отишли су "вожњу" даље. У тај занимљив спој вожње бицикала и пројекције анимираних филмова на фасадама, улицама, дрвећу прикључили су се и студенти са четири академије из региона које имају смјер анимираног филма, Загреб, Београд, Нова Горица и Нови Сад, те Бањалука као домаћин.

Подијељени у пет група, које је чинио 21 студент, имали су 48 сати да ураде своје анимације, пет филмова на тему "Реунион", које су у недјељу увече приказали Бањалучанима. Полазна станица била им је Основна школа "Бранко Ћопић" у Борику, затим Господска улица, да би посљедња пројекција била на згради Музеја савремене умјетности РС. У овој необичној вожњи уживали су и учесници и публика, јер су студентски трикови, њихове вјежбе приказивани и у међувремену, прије него што би се зауставили на договореним пунктовима.

Студенте је похвалио и професор Ђукић, који истиче да су се одлично снашли у овом, како каже, малом маратону.

- Мало су спавали, одмарали, али много више радили на смјене. Успјели су сви да заврше пет филмова који су много бољи него што смо очекивали. Одлично су се снашли, од идеје, концепта, дизајна ликова, цртања анимације и финалног склапања - казао је Ђукић.

За њих је, додаје, ово било одлично искуство, јер су имали прилику да осјете свакодневицу рада у студију.

- Видјели су како је радити под притиском, са роковима и непознатом екипом, када је понекад потребно много више времена посветити комуникацији како би се нешто осмислило - објаснио је Ђукић.

За вјежбе на академијама студенти имају довољно времена и увијек могу изаћи на сљедећи рок, а у овом случају, прича Ђукић, имали су дефинитиван рок.

- Исто је и када радите за клијента или на неком филму који има своју дистрибуцију и премијеру. Некима је ово био први пут да тако раде и одлично су се снашли. Неки су схватили шта сљедећи пут треба да поправе, али свима нама било је ово једно драгоцјено искуство - наглашава Ђукић.

Повезивање и сарадња

Била је ово одлична прилика да се студенти међусобно упознају, али и да кроз вожњу, на занимљив начин, упознају и Бањалуку.

- Добро је за њих да се упознају, друже и повезују у студентским данима, да би могли касније сарађивати. У региону анимација није развијена, осим у Загребу и ако хоће било шта озбиљније да раде, морају да иду у копродукцију и увезују више земаља. Из неког мог искуства и искуства осталих професора који су били све те професионалне везе направили смо за вријеме студентских дана када смо ишли на фестивале - објаснио је Младен Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана