Studenti oživjeli boje u Malom salonu Dječjeg pozorišta RS kroz različite senzibilitete

Nataša Lazukić
Studenti oživjeli boje u Malom salonu Dječjeg pozorišta RS kroz različite senzibilitete

Banjaluka - Izložba studenata treće i četvrte godine slikarstva Akademije umjetnosti svečano je otvorena u utorak u izložbenom salonu Dječjeg pozorišta RS i trajaće do 23. aprila. Izložbom su obuhvaćeni radovi 21 studenta, a izlažu klase profesora Vese Sovilja i Borjane Mrđa.

Radost zbog uspjeha, osmijeh na licu i sjaj u očima nisu krili ni studenti koji su se potrudili da dočekaju posjetioce i prenesu svoje vidno ushićenje na njih. Raznolikost u tematici, senzibilitetu i pristupima predstavlja presjek onoga šta se radi tokom semestra na studijskom odsjeku slikarstva, a studenti su to predstavili na svojim radovima koji su ukrasili zidove izložbenog salona "kuće od snova".

- Ponosna sam na naše studente i upravo na ovaj način i treba da se predstavljamo. I srednjoškolci koji jednog dana planiraju da upišu Akademiju umjetnosti mogu da vide radove. Najzastupljenija tehnika je ulje na platnu, koja je neka kruna slikarskog zanata, i ostale prateće tehnike, kao što su akril i ugljen, do nekih kombinovanih tehnika gdje su studenti četvrte godine bliži izražavanju specifičnog stila - rekla je Borjana Mrđa, profesorica na Akademiji.

Osim portreta, apstrakcije i pejzaži su privukli pažnju prisutne publike. Studentkinja treće godine Kristina Klincov naglasila je da da joj je vrijeme provedeno u prirodi poslužilo kao inspiracija.

- Jedan od mojih zimskih pejzaža koji se našao na izložbi je "Kiseonik", a drugi jesenji nosi ime "Put u zavičaj". Željela sam da prenesem ljudima poruku da treba da zaštititimo prirodu i omogućimo joj život. Želja mi je ostvariti se u svijetu slikarstva i pomagati ovom narodu - kazala je Klincova.

Student četvrte godine slikarstva, Zoran Stojanović, bavio se ciklusima radova o slojevitosti.

- Radim realistične portrete figurativnog slikarstva, gdje radim naglašavanje očiju i nekih pojedinosti. Uporedo radim još neke cikluse u kojima zalazim u još veći vid razaranja, skoro u apstrakciju. Iz dana u dan mi se mijenjaju vidovi i percepcije, a svakodnevni život utiče na mene kao umjetnika - rekao je Stojanović.

Izložbeno-galerijski salon Dječjeg pozorišta RS iz godine u godinu postaje prepoznat i zanimljiv ne samo mladim slikarima i onima koji počinju svoje karijere, nego i svim drugim zaljubljenicima u umjetnost. Do kraja ove godine publiku očekuje još nekoliko grupnih izložbi i završne izložbe Akademije umjetnosti.

"Kuća od snova" otvara vrata vizuelnoj umjetnosti

- Veoma sam radostan što ispunjavamo još jedan naš san o Dječjem pozorištu da djeci, mladima i roditeljima omogućimo da kad uđu u ovu "kuću od snova" imaju svoje prve susrete sa vizuelnom umjetnošću - rekao je Predrag Bjelošević, direktor Dječjeg pozorišta RS, dodajući da je izložba studenata Akademije umjetnosti prekrasan "buket mladosti". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana