Студенти оживјели боје у Малом салону Дјечјег позоришта РС кроз различите сензибилитете

Наташа Лазукић
Студенти оживјели боје у Малом салону Дјечјег позоришта РС кроз различите сензибилитете

Бањалука - Изложба студената треће и четврте године сликарства Академије умјетности свечано је отворена у уторак у изложбеном салону Дјечјег позоришта РС и трајаће до 23. априла. Изложбом су обухваћени радови 21 студента, а излажу класе професора Весе Совиља и Борјане Мрђа.

Радост због успјеха, осмијех на лицу и сјај у очима нису крили ни студенти који су се потрудили да дочекају посјетиоце и пренесу своје видно усхићење на њих. Разноликост у тематици, сензибилитету и приступима представља пресјек онога шта се ради током семестра на студијском одсјеку сликарства, а студенти су то представили на својим радовима који су украсили зидове изложбеног салона "куће од снова".

- Поносна сам на наше студенте и управо на овај начин и треба да се представљамо. И средњошколци који једног дана планирају да упишу Академију умјетности могу да виде радове. Најзаступљенија техника је уље на платну, која је нека круна сликарског заната, и остале пратеће технике, као што су акрил и угљен, до неких комбинованих техника гдје су студенти четврте године ближи изражавању специфичног стила - рекла је Борјана Мрђа, професорица на Академији.

Осим портрета, апстракције и пејзажи су привукли пажњу присутне публике. Студенткиња треће године Кристина Клинцов нагласила је да да јој је вријеме проведено у природи послужило као инспирација.

- Један од мојих зимских пејзажа који се нашао на изложби је "Кисеоник", а други јесењи носи име "Пут у завичај". Жељела сам да пренесем људима поруку да треба да заштититимо природу и омогућимо јој живот. Жеља ми је остварити се у свијету сликарства и помагати овом народу - казала је Клинцова.

Студент четврте године сликарства, Зоран Стојановић, бавио се циклусима радова о слојевитости.

- Радим реалистичне портрете фигуративног сликарства, гдје радим наглашавање очију и неких појединости. Упоредо радим још неке циклусе у којима залазим у још већи вид разарања, скоро у апстракцију. Из дана у дан ми се мијењају видови и перцепције, а свакодневни живот утиче на мене као умјетника - рекао је Стојановић.

Изложбено-галеријски салон Дјечјег позоришта РС из године у годину постаје препознат и занимљив не само младим сликарима и онима који почињу своје каријере, него и свим другим заљубљеницима у умјетност. До краја ове године публику очекује још неколико групних изложби и завршне изложбе Академије умјетности.

"Кућа од снова" отвара врата визуелној умјетности

- Веома сам радостан што испуњавамо још један наш сан о Дјечјем позоришту да дјеци, младима и родитељима омогућимо да кад уђу у ову "кућу од снова" имају своје прве сусрете са визуелном умјетношћу - рекао је Предраг Бјелошевић, директор Дјечјег позоришта РС, додајући да је изложба студената Академије умјетности прекрасан "букет младости". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана