Стручњаци и интелектуалци: Српски и хрватски су један језик

Срна
Стручњаци и интелектуалци: Српски и хрватски су један језик

Загреб - Група лингвиста, писаца и интелектуалаца из БиХ, Србије и Хрватске покушава да докаже да су српски и хрватски - један језик, као и да проблематизује стварање политичких језика.

Након серије регионалних конференција у Подгорици, Сплиту, Београду и Сарајеву, више од двјесто стручњака из лингвистике и других друштвених наука потписало је Декларацију о заједничком језику.


Декларација је настала као резултат пројекта "Језици и национализми", којем је циљ подизање свијести о језику.

Намјера је да се активно утиче на постојеће језичке праксе у све четири земље региона у којима се говорио српско-хрватски или хрватско-српски.

Још увијек није познат тачан садржај Декларације, коју је састављало 30 стручњака из све четири укључене земље, наводе хрватски портали.

Текст Декларације и њене циљеве представиће крајем марта у Сарајеву, између осталих, професор Енвер Казаз, писац Ивана Бодрожић, писац и новинар Балша Брковић, писац Владимир Арсенијевић.

Овај текст постаће доступан свим заинтересованима 1. априла.

Међу онима који су потписали декларацију о јединственом језику су и Раде Шербеџија, Борис Дежуловић, Игор Штикс, Мирјана Карановић, Марко Томаш, Ненад Величковић, Теофил Панчић, Рајко Грлић, Викрот Иванчић, Ранко Бугарски и Сњежана Кордић.

Основна намјера овог пројекта јесте проблематизовање постојања "политичких" језика на простору некадашњег једног српско-хрватског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана