Стражилово Милачићевој и Слободи

Александра Маџар
Стражилово Милачићевој и Слободи

Сремски Карловци - Престижна књижевна награда "Стражилово" за 2014. годину равноправно је припала Валентини Милачић за збирку лирских записа и пјесама "Ками до камена" и Марији Слобода за студију "Песма у песми Бранка Радичевића".

Саопштио је ово жири "Бранковог кола" који је ове године радио у саставу Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Мићо Савановић.

Специјалну награду "Стражилово" за најбољи пјеснички првенац аутора до тридесет година старости дијеле Андреа Беати Бицок за књигу пјесама "Насељавање празнине" и Марија Пргомеља за збирку поезије "Алтер его".

Збирка лирских записа и пјесама "Ками до камена" Бањалучанке Валентине Милачић њена је четврта књига поезије.

- То је епистоларна књижевност, у најдословнијем смислу речи, песме-депеше у прозним замасима реченица које носе богату лексику, бујне слике и метафоре - истакао је жири.

Књига Марије Слобода из Београда "Песма у песми Бранка Радичевића", како су рекли, представља изненађење, не само у истраживањима младих аутора на пољу историје српске поезије, већ, дијелом, и на општем плану проучавања српске историје књижевности.

Жири је објаснио да у својој првој књизи "Насељавање празнине" Андреа Беати Бицок из Сенте доноси непрекинуту Аријаднину нит живота као клупка бескраја на путу људског бола и патње у призорима меланхоличне стварности која опомиње на неумитну пролазност.

- Марија Пргомеља из Новог Сада донијела је калеидоскопски непредвидив шпил песама, са адутима у теми позиције жене у савременом свету - казали су чланови жирија.

Овогодишња награда "Стражилово" свечано ће бити уручена лауреатима 6. септембра у 11 часова на Стражилову, поред споменика Бранку Радичевићу, у оквиру 43. "Бранковог кола" које ће трајати од 5. до 15. септембра.

Лауреати

Награда "Стражилово" додјељује се за најбоље књиге објављене у "Бранковом колу". Ово угледно признање постоји од 1973. године. Међу досадашњим добитницима награде налазе се: Данко Поповић, Драшко Ређеп, Перо Зубац, Ласло Блашковић, Борис Лазић, Жељко Пржуљ, Милан Ракуљ и други.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана