Стихове многи пишу, али ријетки читају

Александра Маџар
Стихове многи пишу, али ријетки читају

Бањалука - Међународни празник стихова није заборављен ни у Републици Српској, а домаћи пјесници указују на значај и положај овог књижевног жанра у савременом добу.

Говорећи поводом Свјетског дана поезије, 21. марта, поете из Српске истичу да су стихови најискренији доказ људских емоција пренесених на хартију. Поред тога, указали су и на чињеницу да је поезија угрожена.

- Изражавање кроз стихове је најчистија форма мисли и осјећања. То је најсвјежији концепт који напушта главу и постаје опипљив. Можемо је описати и као слушну скулптуру и ритам доживљаја - рекла је пјесникиња из Бањалуке Борјана Мрђа.

За њу стихови могу бити много тога, али су, прије свега, средство међуљудске комуникације и разумијевања, као и начин душевног зацјељивања и повезивања са околином.

- Данас је овај књижевни жанр свеприсутан углавном кроз друштвене мреже гдје се копира, цитира или презентује у виду разних статуса или дневних утисака, промишљања итд. - додаје Мрђа.

Ипак, сматра да у савременој поезији постоје дјела различитог квалитета.

- Мислим да је поезија форма која је данас најпримјенљивија јер вријеме у коме живимо конзумира само себе невјероватном брзином и његову праву суштину могуће је јако добро пратити и хватати у поетску форму - истакла је Мрђа.

Да су данас стихови угрожени са више страна, објаснио је пјесник из Источног Сарајева Горан Врачар.

- Поезија је у лошем положају као књижевно дјело јер је веома мали број људи који је читају, а затим и због хиперпродукције назовипјесника - истакао је он.

Врачар, који је аутор четири збирке пјесама, истиче да се великом титулом "пјесник" може овјенчати само неколико живих аутора.

- Поезија је материја која се потврђује временом па је зато часније рећи да неко као ја пише пјесме, а тек ће вријеме које је пред нама показати да ли се заиста радило о пјеснику - рекао је Врачар.

Млади Бањалучанин који се пронашао у свијету писане ријечи Данијел Гатарић казао је да људи никад нису више писали, али ни мање читали поезију, нарочито савремену.

- Тешко да нешто на било који начин може замијенити добру поезију. Можда музика, слика или глума, или ипак не. Чекајући нове ријечи сирово ишчупане или суптилно сервиране из људске душе, не видим зашто би Свјетски дан поезије био мањи од слављења властитих рођендана. Пјесме се рађају од нас и за нас - закључио је Гатарић.

Поетско вече

Важан датум за поезију биће обиљежен вечерас у 19 часова у бањалучкој "Градској тераси - Пингвин" у организацији Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. Заљубљеници у овај књижевни жанр имаће прилику да чују стихове Тање Ступар-Трифуновић, Борјане Мрђа, Данијела Гатарића, Татјане Бијелић и Предрага Бојића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана