Стевану Тонтићу признање за књигу “Та мјеста”

Данко Кузмановић
Стевану Тонтићу признање за књигу “Та мјеста”

Бањалука - Жири у саставу: Никола Вуколић (предсједник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић донио је једногласну одлуку да “Кочићево перо” за прољеће и љето 2018. године за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи додијели Стевану Тонтићу за књигу “Та мјеста”.

О добитнику “Кочићевог пера” Стевану Тонтићу предсједник жирија Никола Вуколић каже:

- Књигу “Та мјеста” (“Агора”, Зрењанин 2018) чине путописи из различитих земаља, описи живота у појединим градовима (као што су Сарајево и Берлин), извјештаји о сусретима по европским метрополама. Ту су, уз неке краће записе, и доживљаји из једне врло узбудљиве посјете Јерусалиму, као и необично занимљив опис путовања по Јерменији. А у књигу нас уводи опсежан аутобиографски запис о једнодневној посјети своме историјски “потопљеном” крајишком завичају, у знаку сјећања на дјетињство и ликове Бранка Ћопића и Скендера Куленовића. Уз сваки прозни текст приложена је понека Тонтићева пјесма, тако да се ова његова свједочења о мјестима у којим је живио и људима с којима се сусретао дају увијек и у прози и у стиху. Читајући Тонтићеву књигу, пролазимо кроз згуснуте атмосфере нашег турбулентног доба у којем започињу нови сукоби и прије него што су се стари завршили.

Вуколић је додао да посебно ваља истаћи пишчево виђење града Сарајева, дато у облику својеврсног, потанко израђеног културно-политичког портрета града. Дубоко емотивно везан за многе ликове и градске ведуте, писац је ипак, и то по други пут, напустио ту ратом и пораћем битно измијењену средину, изабравши да живи у “српској Атини”. Да ли заувијек? То нека се питају Тонтићеви сарајевски пријатељи.

“Та мјеста” су још једна Тонтићева књига која ће привезати читалачки интерес и потврдити таленат и умијеће свог аутора, чинећи га једним од најзначајнијих стваралаца у савременој српској књижевности.

- Овакве књиге се не пишу и не излазе често и отуда је њихов значај још већи - закључио је Вуколић.

Награда “Кочићево перо”, коју додјељује Задужбина “Петар Кочић Бања Лука - Београд”, биће свечано уручена у сриједу, 25. јула, у 12 часова у Градској библиотеци града Новог Сада. О добитнику награде говориће чланови жирија, а награду ће свечано уручити професор доктор Драган Станић, предсједник Матице српске.

“Кочићево перо”

Награду је 1995. године установио Никола Вуколић, предсједник и оснивач Задужбине “Петар Кочић Бањалука - Београд”, и она се додјељује четири пута годишње. На крају сваке године један од четири добитника награде “Кочићево перо” добија награду “Кочићева књига”. Награда се додјељује књижевницима који настављају “причавину и учевину” српског књижевника Петра Кочића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана