Stendap komedija za smijeh do suza u Gradišci

Milan Vujić
Stendap komedija za smijeh do suza u Gradišci

Gradiška - Gromoglasnim aplauzima i smijehom do suza publika je nagradila umjetnike koji su nastupom otvorili prvi međunarodni festival stendap komedije “Hit stendap” u Kulturnom centru Gradiška.

U okviru prve večeri trodnevnog stendap festivala u četvrtak uveče su nastupili komičari Martina Ipša, Tin Vodopivec i Lucija Ćirović iz Slovenije, te Filip Andronik i Omer Hodžić iz BiH.
Direktor Kulturnog centra Gradiška Željko Blagojević pojasnio je da je festival organizovan u saradnji sa Zavodom za kulturu iz Maribora, a da najveće zasluge za povezivanje ovih institucija kulture ima hrvatski glumac Stojan Matavulj, koji je porijeklom iz Gradiške.
- Potpisan je protokol o saradnji sa Zavodom za kulturu iz Maribora i upravo je ovaj festival prvi zajednički projekat. Nadam se da će stendap festival u Gradišci postati kulturni brend ovih prostora. Stendap doživljava ekspanziju u regionu, ali svi koji dolaze u Gradišku moraju da znaju da je ovdje humor nešto svakodnevno i da treba da se potrude da nasmiju publiku - rekao je Blagojević.
Slovenačka stendap komičarka Martina Ipša istakla je da ova vrsta umjetnosti ima mnogobrojnu publiku u Sloveniji, a da festivale tamo posjećuje oko 1.500 gledalaca dnevno.
- Stendap scena u Sloveniji gradi se već deset godina i ljudi polako prepoznaju pojedine komičare i idu na njihove nastupe - rekla je Ipša.
Sarajevski stendap komičar Filip Andronik kazao je da je BiH, kako je rekao, zbog crnih i tmurnih tema pogodno tlo za stendap komediju.
- Stvar je ličnog odabira da li se nečemu smijati ili zbog toga biti deprimiran, ali se kroz ovaj vid umjetnosti može promijeniti mišljenje javnosti da ovo mjesto i nije tako crno - naglasio je Andronik.

Nastupi

Za drugi dan festivala planirani su nastupi Srđana Dinčića i Jelene Radanović iz Srbije, Janeza Usenika iz Slovenije, te Marka Dejanovića i Stojana Matavulja iz Hrvatske.
Prvi međunarodni festival stendap komedije zatvoriće u subotu uveče nastupi Luke Bilića iz Hrvatske, Nikole Silića i Aleksandra Perišića iz Srbije, Klemena Bučana iz Slovenije i Marka Puljiza iz BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana