Стендап комедија за смијех до суза у Градишци

Милан Вујић
Стендап комедија за смијех до суза у Градишци

Градишка - Громогласним аплаузима и смијехом до суза публика је наградила умјетнике који су наступом отворили први међународни фестивал стендап комедије “Хит стендап” у Културном центру Градишка.

У оквиру прве вечери тродневног стендап фестивала у четвртак увече су наступили комичари Мартина Ипша, Тин Водопивец и Луција Ћировић из Словеније, те Филип Андроник и Омер Хоџић из БиХ.
Директор Културног центра Градишка Жељко Благојевић појаснио је да је фестивал организован у сарадњи са Заводом за културу из Марибора, а да највеће заслуге за повезивање ових институција културе има хрватски глумац Стојан Матавуљ, који је поријеклом из Градишке.
- Потписан је протокол о сарадњи са Заводом за културу из Марибора и управо је овај фестивал први заједнички пројекат. Надам се да ће стендап фестивал у Градишци постати културни бренд ових простора. Стендап доживљава експанзију у региону, али сви који долазе у Градишку морају да знају да је овдје хумор нешто свакодневно и да треба да се потруде да насмију публику - рекао је Благојевић.
Словеначка стендап комичарка Мартина Ипша истакла је да ова врста умјетности има многобројну публику у Словенији, а да фестивале тамо посјећује око 1.500 гледалаца дневно.
- Стендап сцена у Словенији гради се већ десет година и људи полако препознају поједине комичаре и иду на њихове наступе - рекла је Ипша.
Сарајевски стендап комичар Филип Андроник казао је да је БиХ, како је рекао, због црних и тмурних тема погодно тло за стендап комедију.
- Ствар је личног одабира да ли се нечему смијати или због тога бити депримиран, али се кроз овај вид умјетности може промијенити мишљење јавности да ово мјесто и није тако црно - нагласио је Андроник.

Наступи

За други дан фестивала планирани су наступи Срђана Динчића и Јелене Радановић из Србије, Јанеза Усеника из Словеније, те Марка Дејановића и Стојана Матавуља из Хрватске.
Први међународни фестивал стендап комедије затвориће у суботу увече наступи Луке Билића из Хрватске, Николе Силића и Александра Перишића из Србије, Клемена Бучана из Словеније и Марка Пуљиза из БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана