Стефан Чеха: хармоника није само за народну музику

Срна
Стефан Чеха: хармоника није само за народну музику

Бањалука - Талентовани студент четврте године Музичке академије у Источном Сарајеву Стефан Ћеха каже да се акордеонисти труде да овдашњој публици покажу да хармоника не служи само за свирање “народне музике”, већ да посједује особен и препознатљив звук у свакој варијанти, било да се ради о камерном или оркестарском подручју.

Ћеха је рекао Срни да хармоникаши не желе потпуно да одбаце укоријењено мишљење да је то “народни инструмент”, већ да покажу и његову другу страну, приближавајући становништву и репертоар за соло хармонику.


“Циљ је да људима промијенимо свијест о положају хармонике у музици, приближимо им њена досадашња остварења на пољу класичне музике и изразиту заступљеност на многим пољима”, објашњава Ћеха, који похађа Музичку академију у класи професора и композитора Дражана Косорића.

Овај добитник вриједних награда на домаћим и међународним такмичењима класичне музике каже да свако доноси ново искуство, остављајући значајан траг у даљем умјетничком усавршавању.

“Посебно памтим церемонију затварања Фестивала руске музике 'Бољшој', када је квинтет хармоника 'Акордеус', чији сам члан, освојио Лауреат првог степена и награду 'Златна матријошка'. Имали смо тада прилику да присуствујемо отвореној проби руског Симфонијског оркестра 'Бољшој', коју је водио један од највећих диригената данашњице Валериј Гергијев, који нам је уручио награду”, присјећа се Ћеха.

Овај младић из Источног Сарајева, који је забиљежио велики број наступа у Републици Српској, БиХ, региону и европским земљама, каже да му је судбина одредила хармонику као животни пут и да је данас срећан због свог избора.

Ћеха истиче да му новчана подршка Владе Српске путем стипендије коју прима од Фонда “Др Милан Јелић” много значи и помаже у студирању и стручном усавршавању.

“Тај фонд даје непроцјењиву подршку младима и представља стуб хуманости и доброчинства у Српској. Он је за младе од изузетног значаја, јер се бави подстицањем талентованих људи у Српској, промоцијом резултата стипендиста и моралном подршком у њиховом даљем развоју”, поручује Стефан.

Он је рекао да своју будућност на умјетничком плану види на сцени, те да би, уколико му се укаже прилика, волио да остане и ствара у Српској, као и да буде увијек дио републичког културног живота.

“Млади људи су стуб и један од најснажнијих потенцијала друштва, стога им треба дати шансу да то друштво граде на прави начин. Држава се развија и унапређује на прави начин једино ако друштво истински створа чврсте основе за пуну афирмацију младих и њихових знања”, истиче Ћеха.

Стефан је хармонику почео да свира са девет година и оснивач је квинтета хармоника “Акордеус”, који дјелује у оквиру Музичке академије у Источном Сарајеву под умјетничким руководством професора Косорића.

Члан је Академског хора и Оркестра хармоника поменуте академије. Похађао је семинаре код значајних професора хармонике, радећи са истакнутим педагозима Грејсоном Мејсфилдом, Марком Стојановићем, Казисом Стонкусом, Љубом Шкиљевићем, Маријом Владимировновом Власовом...

У “мору” квалитетних извођача на хармоници посебно издваја оне из Русије који, према његовом мишљењу, заузимају примат на том плану.

“Међу њима су Јуриј Шишкин, Владимир Мурза и Александар Скљаров. Јосиф Пуриц, побједник бројних међународних такмичења, свакако је свирачка фигура којој се дивим”, каже Ћеха.

Стефан активно свира и клавир, а оснивач је и директор Студентског фестивала класичне музике “Орфеј”, који се одржава у Источном Сарајеву и Сарајеву.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана