Štand Srpske na beogradskom sajmu knjiga u znaku jubileja Filipa Višnjića

Srna
Štand Srpske na beogradskom sajmu knjiga u znaku jubileja Filipa Višnjića

Beograd - Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji predstaviće na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji će biti održan od 22. do 29. oktobra, najznačajnija izdanja iz Srpske organizovano, na jednom reprezentativnom štandu koji će biti u znaku 250 godina od rođenja Filipa Višnjića.

U hali dva Beogradskog sajma biće predstavljena najznačajnija izdanja svih izdavačkih kuća iz Republike Srpske, institucija, naučnih i prosvjetnih ustanova, kao i izdanja udruženja i zadužbina koji u Srpskoj imaju i izdavačku djelatnost.


"Budući da se ove godine navršava 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, za moto nastupa Republike Srpske odabran je njegov stih ž...Te gledajte šta vam knjige kažuž", saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Kao i prethodnih godina, štand Udruženja izdavača Republike Srpske biće neposredno uz štand Srpske, a svoje posebne štandove imaće "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva" iz Istočnog Sarajeva, "Besjeda" i Zadužbina "Petar Kočić".

Ovogodišnji nastup Republike Srpske na beogradskom Sajmu knjiga otvoriće ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević u ponedjeljak, 23. oktobra, u 12.00 časova, u svečanoj sali Beogradskog sajma.

Predstavništvo će na zajedničkom štandu i u salama za promocije organizovati 43 promocije, predstaviti 62 knjige, šest časopisa i dva zbornika, kao i knjige laureata književne nagrade "Zlatna sova", koju dodjeljuje "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva".

Među izdanjima koja će biti predstavljena su i prvi tom Eciklopedije Republike Srpske u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, knjiga predsjednika Srpske Milorada Dodika "Pobjeda Srpske", kao i novo, kritičko izdanje "Sudanije" Petra Kočića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske povodom 140 godina od Kočićevog rođenja.

Beogradskoj publici, između ostalog, biće predstavljena i izdanja poput knjige "Ratne bolnice u Sarajevsko-romanijskoj regiji", knjiga akademika Vojislava Maksimovića "Zbogom Austrijo", ali i knjiga iz projekta "Dušu nisu ubili" o stradnju srpskog civilnog stanovništva u BiH u 20. vijeku, kao i istoriografska monografija "Zatiranje srpskog naroda u 20. vijeku u BiH" Drage Mastilovića.

Na štandu Republike Srpske biće organizovano tradicionalno Pjesničko veče Srbije i Srpske, te promovisan projekat "Biografska karta" Asocijacije za unapređenje i promociju turizma, umjetnosti i kulture iz Banjaluke.

Tokom trajanja Sajma, u hali dva /nivo C/ biće organizovana izložba pjesama i fresaka Svetislava Mandića pod nazivom "Na pergamentu duše".

Izgledom štanda dominiraju srpska ćirilična slova, čime Predstavništvo ističe potrebu i značaj njegovanja i očuvanja srpskog jezika i pisma, što je, kako je navedeno u saopštenju, prvi korak u očuvanju jedinstva i sabornosti Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana