Шта читају чланови Дјечије библиотеке Борик у Бањалуци: Магареће године - авантура за сва времена

Александра Глишић
Шта читају чланови Дјечије библиотеке Борик у Бањалуци: Магареће године - авантура за сва времена

Бањалука - Дјечија машта нема граница, а највећа крила добије када се удружи са бајкама и причама које су управо за најмлађе написали мајстори пера.

Међу корицама књига живи читав један чаробни свијет који је веома привлачан малишанима, па Дјечија библиотека "Борик" у Бањалуци непрестано врви од радозналих читалаца.

Без обзира на бројне ауторе који пишу за дјецу, неки наслови су већ деценијама омиљени школарцима.

Култна дјела Бранка Ћопића као што су "Магареће године" не губе на популарности па и данашњи дјечаци и дјевојчице воле да заплове у авантуру који су давно започели Баја Бајазит и његова дружина. И остали наслови најведријег крајишког писца, који је пером позлатио завичај, често одлазе из библиотеке преносећи непоновљиви дух на стазе дјетињства нових генерација.  

- Од српских писаца међу најчитанијим је и Градимир Стојковић, аутор популарног романа "Хајдук у Београду" који је дио школске лектире. Школарци радо узимају и његова друга дјела, као што су "Све моје глупости" - каже библиотекарка Душанка Гајић.

Оригинални писац из Београда Урош Петровић, који је освојио и читаоце у неколико европских земаља, привукао је пажњу и бањалучких дјечака и дјевојчица, а сви наслови овог аутора радо су читани.

- Неке књиге Љубивоја Ршумовића и Десанке Максимовић дјеца читају јер спадају у обавезну литературу за школу. Али често траже и њихову прозу и поезију која није обухваћена тим програмом - истиче Гајићева, напомињући да је и Раша Попов на листи највољенијих писаца.

Нису заборављени ни великани српске књижевности који су велики дио стваралаштва посветили најмлађима, па чланови ове библиотеке често куће одлазе са књигама поезије Јована Јовановића Змаја.

- Малишани који још не иду у школу највише воле бајке, као и "Приче за дјечаке" и "Приче за дјевојчице" - примјећује Гајићева.

Школарци старијег узраста читају и разне енциклопедије, али и дјела која су читали њихови родитељи попут "Дневника" Ане Франк и романа "Ми деца са станице Зоо". Наслови Џеронима Стилтона, сви наставци "Грозног Гаше" Франческе Симон и дјела Пита Џонсона као што су "Хоћу да будем славан", "Како истренирати родитеље" и "Вјерујте ми, ја сам права злоћа" често су одсутни са полица библиотеке.

Малишани поштују рок

Најмлађи чланови Дјечије библиотеке "Борик" немају ни три године, а најстарији су ученици деветог разреда основне школе.

- Закашњење до мјесец плаће се двије марке, а дјеца углавном враћају књиге у предвиђеном року. Има случајева да врате оштећену књигу и не желе да признају да су направили штету, али то се ријетко дешава - каже Душанка Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана