Srpski književnici o položaju pisane riječi: Nekada smo pišući stvarali porodice

Aleksandra Glišić
Srpski književnici o položaju pisane riječi: Nekada smo pišući stvarali porodice

Banjaluka - Autorska prava su ukinuta, niko ih i ne spominje. Očekujem od Evropske unije da to bude jedan od uslova za ulazak Srbije u EU. Međutim, ni oni ta prava ne spominju. To je danas mnogo gore nego što je bilo u najgora vremena.

Ovako je ugledni pisac i akademik Matija Bećković za "Glas Srpske" prokomentarisao Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. aprila.

Datum je simboličan u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. godine umrli slavni pisci Migel de Servantes i Viljem Šekspir.

- Pisci danas donose izdavačima gotove knjige na diskovima, prelomljene, ispravljene, lektorisane i još im plaćaju da budu objavljene. U svoje vreme smo odlazili u autorsku agenciju da uzmemo svoje honorare, a ta adresa skoro više i da ne postoji. Gotovo i da nema nekog ko nešto plaća piscima. I ako plaća, to je mizerno - primjećuje Bećković.

Postoje, dodaje, mladi pisci koji su objavili po nekoliko knjiga za koje su dobili sve moguće nagrade i pohvale, ali nisu dobili nijedan dinar.

- Ne znam kako ti stvaraoci mlađe generacije uopšte opstaju i žive. Mi smo u ono vreme pišući pesme stvarali porodice, rađali decu, živeli od pesama, znalo se koliko jedan stih košta. A sada ne košta ništa ni cela knjiga - ističe Bećković.

Banjalučki književnik Ranko Pavlović smatra da su pisci potisnuti u prikrajak.

- O autorskim pravima više niko ne brine. Čak su često sami pisci dovedeni u takvu situaciju da obezbjeđuju novac za svoje knjige. Nekada smo imali autorske agencije koje su za pisce same tražile autorske honorare uzimajući za sebe procenat. Danas niti ima takvih agencija, niti one imaju od koga naplatiti honorar - ukazuje Pavlović.

Niko, kaže, od autora ne traži saglasnost da nešto objavi, a pogotovo ne nudi honorar za to.

- Izračunao sam da je ranije u bivšoj državi, pisac npr. romana od 160 stranica morao dobiti honorar koliko danas iznose četiri do šest ministarskih plata. A danas kada nam Ministarstvo prosvjete i kulture sufinansira objavljivanje knjige, daje toliko novca da to ne iznosi ni osminu ministarske plate i da ne može podmiriti ni troškove promocije knjige - naglašava Pavlović.

Dan nacionalne biblioteke

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske obilježiće ovaj praznik knjige i Dan biblioteke 26. aprila, a najavljen je bogat cjelodnevni program. U nacionalnoj biblioteci toga dana biće održano i Po(v)ezivanje - otvoreni mikrofon, što je već postala tradicija. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Opštoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana