Višak vjetra Dane Komljenata u Švajcarskoj

Cvija Mrkonjić
Višak vjetra Dane Komljenata u Švajcarskoj

Banjaluka - Film je nastao tako što sam u februaru prošle godine poslao malu kameru Dejanu Kaluđeru koji živi u Parizu. Dao sam mu nekoliko instrukcija i zamolio ga da snima svoju svakodnevicu, a on mi je snimke slao mejlom i tako smo se dopisivali.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" reditelj Dane Komljen iz Banjaluke čiji će kratkometražni film "Višak vjetra" svjetsku premijeru imati 13. avgusta na 67. filmskom festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj. Regionalna premijera biće nekoliko dana kasnije na 20. "Sarajevo Film festivalu".

- Priča govori o braći blizancima Dejanu i Bobanu. U filmu Dejan radi, jede, priča o zimskim bazenima, drveću i noći, a Boban pliva, vozi motor, priča o osmesima, gradovima i jugu - kaže Komljen.

Priča da se ideja za ekranizaciju rodila zbog susreta Bobana Kaluđera sa pedesetak rolni starog filma.

 - Boban će igrati u mom debitantskom dugometražnom filmu "Prije neprijateljstva", ali uvideo sam da mu je nelagodno pri pomisli na snimanje, pa sam odlučio da pre dugometražnog moramo da napravimo kratki film - otkrio je Komljen.

Dio filma u kome se pojavljuje Boban snimljen je u Banjaluci u januaru ove godine. Ostvarenje obuhvata i arhivske snimke japanskih propagandnih filmova nastalih od početka pedesetih do kraja osamdesetih godina 20. vijeka. Riječ je o filmovima koji su godinama stajali u jednoj garaži.

- Upoznajući Dejana i Bobana i posmatrajući bratski odnos, shvatio sam da su njihove dogodovštine i detalji iz japanskih filmova zapravo dve strane iste slike - kazao je Komljen dodajući da se veoma raduje se što će publika uskoro da pogleda njegov novi film.

Objasnio je da braća blizanci žive u sličnim okolnostima kakva se pojavljuje u filmovima iz Japana koji su ga inspirisali. 

Komljen nekoliko godina unazad niže profesionalne uspjehe, a neki od njegovih nagrađivanih filmova su "Ja već jesam sve ono što želim da imam" koji je 2010. premijerno prikazan na Festivalu u Kanu. Na ovoj prestižnoj smotri pripala mu je treća nagrada u selekciji "Cinefondation". Film "Oktobar" nagrađen je specijalnim priznanjem na "Sinema Sitiju" u Novom Sadu 2011. Režirao je i filmove "Sezona tišine", "Tjelesna funkcija" i "Sitna ptica".

Projekcije  

Poslije regionalne sarajevske premijere film "Višak vjetra" Daneta Komljena biće prikazan i publici u drugim gradovima.

- Film će biti i na "Pančevo Film festivalu", kao i na Festivalu eksperimentalnog filma i videa "25 FPS" u Zagrebu - najavio je Komljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana