Србија се дичи фестивалом Кустендорф

Србија се дичи фестивалом Кустендорф 10.01.2018 16:38 | Срна

Београд - Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић поручио је данас да се Србија дичи Филмским фестивалом "Кустендорф", који ће ове године по једанаести пут, од 16. до 21. јануара, бити одржан на Мећавнику, а у чијем фокусу ће се традиционално наћи млади филмски ствараоци и великани свјетског ауторског филма.

Вукосављевић је на конференцији за новинаре са директором Фестивала "Кустендорф" Емиром Кустурицом у Београду рекао да мало гдје на свијету постоји фестивал овог типа, на којем млади филмски ствараоци имају могућност да се друже и уче од оних који су им узор и који се налазе "на врху којем они стреме".


Он је навео да га Фестивал на Мећавнику, и оно што Кустурица тамо ради, подсјећа на Стојана хајдука, јунака приповијетке Иве Андрића "Велетовци", који опкољен у кули одбија позив на предају.

"Он одбија позив на предају и дури се, и на крају налази излаз из те тескобне ситуације. У овом случају Турци, који позивају Стојана на предају нису прави Турци. Посматрам их као представнике индустрије забаве, оног лошег и баналног у свету филма. Сви ти гласници позивају Стојана да се преда, али он упорно, вешто и отресито, понекад сочним језиком, одолева тим позивима", истакао је Вукосављевић.

Он је нагласио да овај хајдук /мислећи на Кустурицу/ није сам.

"Он зове друге, сличне себи, они се траже и препознају, и у времену баналности пружају руке једни другима. На овај начин жКустендорфж је постао једна од неколико жкула светињаж у области филмске индустрије и доказ да иза великих градова, изван буре и заплета свакодневице, у додиру са чистом природом, најбољи уметници овог света могу да се друже са онима који треба да их наследе у култури", каже Вукосављевић.

Кустурица је рекао да му термин "хајдучија", који је симболично употријебио Вукосављевић, одговара, јер је његов живот специфична хајдучија Робин-худовског типа.

Он је навео да га је приликом стварања "Кустендорфа" руководила идеја да на једном брду, на којем су се људи плашили да им пукне гума, и у недођији направи дестинацију која се неће поводити нормама новог свијета.

Кустурица је истакао да је замисао организатора ове године била да се успостави комуникација о теми шта је филм, а шта телевизијска серија, те да ли је серија постала главна.

"Зато ће главни гост, односно добитник Награде за будући филм, која од ове године добија назив жДрво животаж бити Паоло Сорентино. Он ће у оквиру фестивала разговарати са гостима о својој серији жМлади папаж, која ће бити приказивана свих пет дана, и гдје ћемо почети расправу да ли је филм побјегао из ресторана на телевизију", нагласио је Кустурица.

Он каже да ће се за фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичити филмови младих режисара из Холандије, Кине, Либана, Јордана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске, Египта, Изреала, Франуске, САД, Хрватске, Мексика.

"На конкурс је стигло више од 600 филмова, а у селекцији су се нашли филмови који се издвајају по стилу, техничком умијећу, аутентичном погледу на свијет", додао је Кустурица.

Он је рекао да ће Фестивал отворити редитељ Рубен Остлунд, кански побједник са филмом "Сквер".

"Гост другог фестивалског дана биће прослављени редитељ Паоло Соретино. Оно што је важно рећи, јесте да ће судбина филма бити одређивана ауторством највећих. Њих нема толико мало, али немају утицај који имају продуценти и жробуснеж филмске куће", навео је Кустурица.

Он је истакао да ће публика "Кустендорфа" моћи да погледа награђиване филмове "Никада ниси заиста био овдје" редитеља Лин Ремзи, филипински филм "Рикша", бугарски филм "Правци", кинески филм "Сунце које може да помјера планине", као и француско-белгијски филм "Вјерност", док ће разговоре са студентима водити редитељи ових филмова.

Кустурица је најавио да ће ретроспектива Фестивала бити посвећена истакнутим филмским умјетницима, глумцу Александру Берчеку и режисеру Паолу Сорентину, а у оквиру овог дијела програма биће приказана два југословенска филма из 1967. године - "Бреза" и "Празник".

"Кустендорф" ће, како је рекао Кустурица, у оквиру пратећег програма представити два нова филма - "Песма језера Свеј" Арија Голда и документарац "Нема богова, нема господара: историја анархизма" Танкреда Рамона.

Говорећи о музичком програму Фестивала, Кустурица је рекао да ће сваке вечери након пројекција и радионица бити уприличени концерти музичких група, међу којима је као посебно интересантну најавио групу "Јапалкан", која искључиво ствара и изводи српску музику.

Он је открио да ће гости "Кустендорфа" међу првима чути нумере са новог албума "Но смокинг оркестра".

Једанаести Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" биће одржан од 16. до 21. јануара у Дрвенграду, на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће "Раста интернешнел" и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и ТНСО.

Амерички часопис "Мувимејкер" поново је прошле године уврстио "Кустендорф" у годишњу листу 25 најкул фестивала на свијету. Листу је саставио осмочлани жири који чине филмски ствараоци, уредници програма филмских фестивала и филмски публицисти.

Од оснивања 2007. до сада, кроз "Кустендорф" су прошли бројни млади умјетници који већ годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени што најбоље свједочи да се циљ овог фестивала, развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварује.

Међу еминентним гостима који су до сада посјетили "Кустендорф" су Никита Михалков, Андреј Кончаловски, Џим Џармуш, Лав Дијаз, Паоло Сорентино, Џони Деп, Жак Одијар, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов и многи други.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица