Srbac: Likovna umjetnost magnet za mlade

Dejan Jovičić
Srbac: Likovna umjetnost magnet za mlade

Srbac - Mladi Srpčani sve više se opredjeljuju za bavljenje umjetnošću, što su dokazala i tri talentovana slikara, učesnika nedavno završene Likovne ekološke kolonije "Bardača".

Među njima ima i akademskih slikara, poput 23-godišnje Saše Tatić koja je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjaluci, smjer grafika. Riječ je o djevojci koja se od malih nogu bavi crtežima i grafikom, a u posljednje vrijeme je zainteresovana za konceptualnu umjetnost koja, po njenim riječima, kod nas još nije dovoljno zastupljena.

- Ova vrsta umjetnosti mi u potpunosti odgovara i sebe u budućnosti vidim kao konceptualnog umjetnika. Već sam učestvovala na nekim projektima iz ove oblasti, pa sam tako radila performans o temi stogodišnjice transformacije društva u Sarajevu od 1914. do 2014. godine - kaže Tatićeva.

Istraživanje u umjetnosti sve više zaokuplja i dvadesetogodišnju slikarku Veru Šaula koja je upisala treću godinu Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Njena uža specijalnost je grafički dizajn, a najviše pažnje daje pastelu, akrilu, ulju na platnu i olovci.

- Sada se bavim slikanjem, a umjetničku karijeru počela sam crtežima. Najčešće slikam portrete i figure, u koloru, ali i u crnobijeloj tehnici. Volim da kombinujem tehnike i stalno smišljam nešto novo. Želim da se oprobam i u drugim sferama, pa planiram da upišem master studije modnog dizajna - kazala je Šaula.

U slobodno vrijeme bavi se fotografijom, a prisjetila se i svog prvog crteža.

- Postoji zanimljiva anegdota o tome kako je moj otac kupio hljeb umotan u pekarski papir. Kao trogodišnja djevojčica na tom papiru nacrtala sam leptira. Roditelji mi prvo nisu vjerovali, pa sam kao dokaz morala da crtam još jednog leptira - priča slikarka.

Izuzetan talenat ima i 23-godišnji umjetnik iz Sitneša kod Srpca Saša Đukić, koji ima status slabovidog lica. Već je imao dvije samostalne izložbe u Srpcu i Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica RS u Banjaluci.

Izložba koju je organizovao prošle godine u srbačkom Domu kulture bila je jedinstvena na ovim prostorima jer su posjetioci koji imaju problema sa vidom mogli pročitati sadržaj slika putem Brajevog pisma. On je tada predstavio 18 pejzaža rađenih tehnikom ulje na platnu i svaki od njih imao je prateći opis za slijepa lica, koja su imala priliku da osjete svu ljepotu pejzaža.

- Posjetioci su utonuli u svijet mašte. Iako neki od njih nikad nisu vidjeli prirodu, rekli su da su na ovaj način osjetili čari prirode - kazao je Đukić, koji planira da se i u budućnosti aktivno bavi slikanjem.

Djela za fundus

Umjetnici Saša Tatić, Vera Šaula i Saša Đukić naslikali su po tri slike na koloniji "Bardača". Po jedno njihovo djelo ostaće u fundusu ove kolonije koji trenutno broji 564 slike, dok će ostale biti uručene sponzorima manifestacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana