Spuštena zavjesa na 59. festival festivala u Trebinju: Zlatna maska za Ad infinitum iz Slovačke

Ratomir Mijanović
Spuštena zavjesa na 59. festival festivala u Trebinju: Zlatna maska za Ad infinitum iz Slovačke

Trebinje - Predstava "Ad infinitum" Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove najbolje je ostvarenje 59. festivala festivala po ocjeni stručnog žirija.

Uz "Zlatnu masku" za najbolju predstavu u cjelini koreodramski projekat reditelja Miroslava Kožika i kompozitora Miroslava Baka nagrađen je i "Zlatnim maskama" za najbolje rješenje scenskog prostora, najbolju kostimografiju, koju potpisuje Ivana Bako, te najbolju autorsku muziku, čiji je autor Miroslav Bako.

Koreodrama o čovjeku od postanka do modernog doba, satkana od motiva iz različitih religijskih spisa i mitologija, tematski je nastavak ostvarenja "Babdžlon" ansambla iz Stare Pazove, za koje je isti autorski dvojac osvojio pobjedničku "Zlatnu masku" i na Festivalu festivala 2013. godine.

"Zlatna maska" za najbolje rediteljsko ostvarenje pripala je Bojanu Jovanoviću za režiju predstave "Vođa" Udruženja građana CUG i Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja.

Glumačkim kreacijama ovaj put izdvojili su se Faik Salihbegović, koji je tumačio bega Pintorovića u predstavi "Hasanaginica" Teatra "Total" iz Visokog, i najbolja glumica  Ena Jagec, u ulozi Vere u predstavi "ZOO!" Dramskog studija DADA Kazališne družine "Pinklec" i Centra za mlade iz Čakovca, pa ih je i stručni žiri proglasio najboljim glumcima.

Najbolju kolektivnu igru pokazao je ansambl iz Hrvatske, Dramskog studija DADA Kazališne družine "Pinklec" i Centra za mlade Čakovec.

Stručni žiri, koji je ove godine radio u sastavu, reditelj Egon Savin, pozorišni kritičar Aleksandra Glovacki i profesor dramaturgije dr Zoran Koprivica, dodijelio je i dvije diplome Davidu Popadiću iz Trebinja kao najmlađem učesniku festivala i Teodori Đedović iz Vranja za glumačku hrabrost i istrajnost.

Publika u Trebinju sedam dana uživala je u predstavama iz

Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH.

Takmičarski dio smotre zatvorila je predstava "Idemo u lov" Žorža Fejdoa, u režiji Gorana Bjelanovića i izvođenju ansambla Centra za kulturu Berane.

Posjetioci Doma mladih bili su u prilici da pogledaju i izložbu fotografija nastalih na predstavama ovogodišnjeg Festivala festivala, čiji su autori članovi trebinjskog Foto-kino kluba. 

Nagrade publike

Glumci ansambla iz Vranja Marko Nikolić i Katarina Vasilković  proglašeni su najboljim glumcima festivala po ocjeni žirija publike. Posjetioci su takođe odlučili da je najbolje ostvarenje u cjelini komad "Vođa", satirični kolaž Radoja Domanovića.

Omaž Bati Živojinoviću

U pratećem programu posljednje večeri bio je i "Omaž Bati Živojinoviću", projekcija film-antologije u produkciji RTS-a sa najboljim ulogama velikog glumca.

Prisutni su na ovaj način odali počast glumcu koji je glumio u oko 350 filmova, među kojima je i 17 vesterna snimljenih u Njemačkoj za koje se gotovo i ne zna. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika i bio je jedan od rodonačelnika tzv. crnog talasa u jugoslovenskom filmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana