Спремни за прву сезону у Арт дворишту

А. М.
Спремни за прву сезону у Арт дворишту

Бањалука - Да ће Бански двор Културни центар и Иницијатива грађана "Култура култури" у будућности успоставити партнерски однос, закључак је успјешног састанка у овом Културном центру.

В.д. директора Банског двора Младен Матовић показао је пуно разумијевање за добре намјере представника Иницијативе грађана "Култура култури" и искрено залагање за бољи статус културе и образовања у нашем граду.

- Иницијатива ће добити могућност за делегирање својих програмских садржаја и идеја које ће се у зависности од конкретног програма реализовати у свим тренутно расположивим просторима Банског двора - казао је Матовић.

На састанку је уочено и  неколико паралела између циљева Иницијативе грађана и новог концепта рада КЦ Бански двор јер се управо једна од првих најављених програмских активности в.д. директора Матовића односи на уређење и покретање организације културних садржаја током љета у "Арт дворишту" Банског двора. Тако је на обострано задовољство већ учињен први корак, јер су представници Иницијативе позвани да делегирају своје програмске активности и културне садржаје у оквиру прве сезоне културних дешавања у "Арт дворишту".

У вези са конкретном Иницијативом грађана "Култура култури" о уређењу запуштеног и неискоришћеног простора КЦ Бански двор, Матовић је указао на чињеницу да се у овом тренутку  "неискоришћеним простором" могу сматрати само нефункционални простори Банског двора, који су усљед специфичних околности из претходног периода у великој мјери девастирани, те као такви изискују значајна материјална  средства да би се уопште могли користити.

Матовић је најавио повратак некадашњој пракси организовања  културних догађаја у властитој продукцији, те нагласио да његов концепт Банског двора као својеврсног "културног драгстора" подразумијева да установа у будућности има што мањи број тзв. "закованих простора", односно простора које за своје потребе користи само један ансамбл, удружење или појединац.

- Насупрот томе, идеја је да КЦ Бански двор  са свим својим дворанама и изложбеним просторима буде широм отворен и доступан што већем броју корисника (оркестара, хорова, ансамбала, појединаца..) који ће у континуитету и константно реализовати квалитетне културне садржаје у договору са управом, уредницима програма и у складу са критеријумима које ће донијети Умјетнички савјет  Бански двор - најавио је Матовић који је подржао приједлог и настојање да се Иницијативи грађана додијели одговарајући градски простор у којем би њени чланови могли припремати своје садржаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана