Соња Бикић: Умиљате мачке пробудиле инспирацију

Мирна Пијетловић
Соња Бикић: Умиљате мачке пробудиле инспирацију

Бањалука - Мирис ароматичног чаја, уникатне керамичке шољице у облику мачке и сове, пријатан умјетнички амбијент галерије и широки осмијех академске сликарке и керамичарке Соње Бикић из Бањалуке, дочекују све љубитеље умјетности који дођу да посјете њен умјетнички кутак.

Тако је и нашу екипу дочекала са топлим чајем и почела причу о свом новом циклусу шоља који је у протеклом периоду окупирао њену умјетничку машту.

- С обзиром на то да су нам стигли хладнији дани, шоље су ми се некако саме наметнуле да их израђујем. А један од "криваца" је моја нећака која обожава да пије кафу, која ме наговорила да се посветим изради. И прије сам израђивала умјетничке шоље које су биле на свјетским изложбама, па је нови циклус био логичан слијед догађаја - каже Соња Бикић.

Неколико шоља Бикићева је израдила у облику мачке, а како је истакла управо та умиљата животиња јој је асоцијација на ритуал испијања чаја.

- Шоља у облику маца је топла када ставите чај у њу, као и жива мачка, а некако је и анатомски прилагођена руци. Могло би се рећи да је у питању скулптура коју можете држати на полици, а наравно користити као употребни предмет-шољу за испијање омиљеног напитка - појашњава Бикићева и истиче да мачка буди лијепе емоције које свако може да осјети када испија чај. 

Недавно је учествовала и на Дипломатском базару у Сарајеву, гдје је своје уникатне керамичке рукотворине изложила и продавала међу великим бројем умјетника из цијелог свијета.

- Предивна искуства носим из Сарајева и то је била прилика да представим свој рад, али и да се упознам са другим свјетским културама, што ми је представљало изузетно искуство - рекла је Бикићева.

У Сарајево је понијела накит, украсне птице, пахуљице и етно-мотиве, од којих је истакла змијањски "плави" вез, који је привукао нарочиту пажњу на базару.

- Издвојила бих пахуљице, јер нам стиже зима и празници. Када сам била у Њемачкој највише су ми куповали пахуљице, јер они купују ручно рађен накит за јелку који умјетници израђују - прича Бикићева која истиче да гдје год је у иностранство послала своје радове, изузетно су били цијењени, рекламирани и радо куповани.

Додаје да јој је управо тај традиционални европски обичај дао идеју да нешто слично направи и у Бањалуци.

- Планирам да зовнем бањалучке умјетнике и креативце да направе своје уникатне украсе и донесу код мене у галерију, гдје ћемо сви заједно окитити нашу умјетничку јелку - најавила је ова свестрана и креативна умјетница, која би, ако се сложе станари зграде у којој је галерија, требала да прошири излог гдје планира да изложи јелку, али и да креира нове умјетничке активности гдје ће угостити све оне који воле да уживају у умјетности.

Циљ ове умјетничке акције је да се прошири култура поштовања домаћих умјетника и њихових радова, те да људи стекну навику куповине уникатних умјетнина које су настале, како каже Соња Бикић, "из наше позитивне и креативне енергије, саткане од истинске љубави".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана