Сонате и српска кола на столарској тестери VIDEO

Nezavisne novine
Сонате и српска кола на столарској тестери VIDEO

Београдска виолинисткиња Соња Калајић је, осим што је дипломирала и магистрирала на овом инструменту на Факултету музичких уметности у Београду, широј је јавности ипак познатија као прва српска - тестерашица, односно, жена која свира на тестери, изводећи сонате, српска кола и различите музичке дионице са изванредном лакоћом као да су у питању струне, а не сјечиво за пилање дрва.

Музицирајући на овогодишњој Светосавској академији пред требињском публиком и на тестери и на виолини, уз пратњу кларинетисте Дарка Арменског, каже да посебну инспирацију има када наступа у малим срединама, јер они рјеђе имају прилику за такве доживљаје, па их и дуже памте.

Ипак, њено необично музицирање на посебан се начин доживљава гдје год да наступа, јер мало ко очекује да се на тестери може свирати, што је Калајићева научила од чувеног аргентинског тестераша Родрига Гере, боравећи двије године у Буенос Аиресу, гдје се усавршавала на пољу танго музике.

"Он има свјетску каријеру, а живи ван цивилизације, у делти ријеке Тигре, у једној колиби у прашуми, гдје авантуру представља и пронаћи га и одлазити на часове, а ја сам током пола године, колико је трајала обука, имала и упале мишића, и плакала, и имала различите друге потешкоће, али ја нисам одустајала, мало због српског ината, а мало и да другима покажем да је мој рад озбиља и да свирам озбиљан инструмент на коме се свира преко стотину година", каже ова умјетница која је захваљујући свирању на тестери пропутовала цијелу Србију, наступала у Бечу, Мађарској, Румунији. Снимила је и први балкански ЦД са музиком на тестери, називајући га "Saw friendly" и, како признаје, увијек има дозу бојазни како ће је публика прихватити, али јој понекад и засмета што је данас егзибиционизам важнији од умјетности и што је јавности познатија као "тестерашица" него као виолинисткиња.

"Човјек ту осјети неку врсту неправде, јер сам толике године уложила у виолину и нисам лош виолиниста, напротив, али се деси да кад једној страни добијете - на другој изгубите", додаје она.

Иако кћерка познатих родитеља, мајке Весне Вујице архитекте и оца Драгоша Калајића сликара, писца, журналисте, публицисте и некадашњег члана Сената Републике Српске, то јој није представљало олакшање у каријери, већ ју је тјерало да поставља високе циљеве и да се бори за оно за чим тежи.

Пред њом је нови концерт у Бечу са квартетом "Сенсартика", наступи у дуу виолина са Александром Курилић, планови за нови цд, нада за поновно играње "Кројцерове сонате" у Мадлениануму, "Гитар Арт фестивал" у Херцег Новом и можда на љето и цјеловечерњи концерт у Требињу.

Соња Калајић је на недавном "Београдском новогодишњем концерту" у Сава центру наступила са Симфонијским оркерстром и хором РТС-а, што је за њу било незаборавно искуство. "Ту се мора одати признање Бојану Суђићу, оркестру и ансамблу 'Коло', те хору РТС-а, који су успјели да скупе 4.000 људи на нешто што није кич и шунд, већ на виском професионалном нивоу, а поред мене су наступили и тенор солиста Зоран Тодоровић и наши 'Колибри', који су и наш млади потенцијал", каже она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана