Сњежна краљица мамац за редитеље

Приредила: Александра Глишић
Сњежна краљица мамац за редитеље

Бањалука - Једна од најљепших бајки славног књижевника Ханса Кристијана Андерсена, "Сњежна краљица", вјечна је инспирација за редитеље који су је више пута оживљавали на филмском платну и позоришној сцени.

 Нови цртани филм "Сњежна краљица" од јуче је на репертоару бањалучког мултиплекса "Палас", а термини пројекција су 12, 14 и 16 часова.

Режију потписује Алексеј Тситсилин, а гласове јунацима дају Андре Коренков и Роберт Ленс. Послије побједе Сњежне краљице и краља, Герда још не може да пронађе мир. Герда и пријатељи одлазе на путовање у потрагу за њеним родитељима и сусрећу се са новим изазовима.

Јунаци цртане бајке откривају антички чаробни предмет и од тог тренутка ништа више неће ићи према плану.

Оригинална верзија чувеног данског аутора бајки је заправо прича о нераскидивом пријатељству и побједи добра над злом. Као и свака његова бајка, и ова има више слојева, гдје се испреплићу љубав и мржња, годишња доба, али на крају Кај и Герда остају заједно.

Наравно, "Сњежна краљица" је сваке године најпопуларнија управо око зимских празника, када се по неписаном правилу појави неколико нових позоришних и филмских адаптација.

И Дјечије позориште Републике Српске је прије неколико сезона имало на сцени Сњежну краљицу, а насловна улога била је повјерена Сањи Грујић.

А Андерсен је на почетак бајке смјестио чаробњака који је једног дана био чудно расположен и изумио чаробно огледало. Када би се неко загледао у огледало, око себе и у себи је примјећивао само ружне ствари. Био је јако задовољан својим чудним изумом и гласно се смијао све док му огледало није испало из руку и разбило се у хиљаду комадића који су се распршили широм свијета. Баш попут тих комадића и ова прича кружи свијетом и увијек има нову публику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана