Снажне емоције и ријечи пјесника завичајног круга

Данко Кузмановић
Снажне емоције и ријечи пјесника завичајног круга

Приједор - Традиционално "Вече пјесника завичајног круга" одржано је у Галерији "Сретен Стојановић" у Приједору у оквиру 46. "Књижевних сусрета на Козари".

Поред великих имена из свијета књижевности као што су Љубивоје Ршумовић, Матија Бећковић и Драган Колунџија, своје стихове говорили су и нешто млађи пјесници Кристина Плавшић из Новог Града, Маја Николић из Костајнице, Александра Маџар из Бањалуке, Миле Лисица из Лакташа, Александра Мракић из Градишке, те Ана Буква из Козарске Дубице и Милош Пуђа из Приједора.

Такође, ово вече било је пригодна прилика за промоцију двије књиге, и то "Изабраних дјела Бранка Ћопића" и књиге "Шта је душа скупила" Милована Данојлића, прошлогодишњег лауреата престижне награде ових сусрета.

Свечана академија, којом су званично отворени 46. "Књижевни сусрети на Козари", одржана је синоћ у 19.30 часова у Позоришту Приједор. Том приликом је уручена награда "Скендер Куленовић" овогодишњем лауреату Здравку Миовчићу.

Књижевници, посебни гости, овогодишњих "Књижевних сусрета", чија је централна свечаност вечерас (субота) "Поетски час - Пјесничко подне" на Мраковици су пјесници Драган Колунџија, Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Ђорђе Нешић и Вуле Журић.

Међу учесницима су, такође, и пјесници Анђелко Анушић, Вид - Вицко Вукелић, Драгана Крагуљ и лауреат сусрета Здравко Миовчић.

Једна од учесница на овој поетској вечери је и Александра Маџар која је једва описала количину задовољства које је осјећала овом приликом.

- Сама чињеница да се Књижевни сусрети на Козари одржавају већ скоро пет деценија, да чувају снагу имена и дјела Скендера Куленовића, да пружају прилику и млађим пјесницима да говоре своје стихове док их у публици слушају Бећковић, Ршумовић, Журић, Одаловић, као што је било и у четвртак увече, сасвим природно у човјеку буди задовољство, срећу, али и онај осјећај када вам срце куца у ушима. Бар сам се ја тако осјећала - рекла је ова млада пјесникиња.

Радећи као новинар Маџарева се много пута сусрела управо са пјесницима који су сада били с друге стране и слушали њене стихове.

- Морам признати да ми није било лако читати пјесму и знати да у публици сједе велики писци и пјесници које сам интервјуисала радећи као новинар и уредник, баш ове рубрике у овим новинама. Ово је било моје прво учешће на пјесничким сусретима са ове стране, лијепо је и необично, баш као и овај моменат када ће моје име бити потписано у тексту, а не изнад текста. Захвална сам организаторима на позиву - казала је Александра Маџар која је 2011. године објавила своју прву збирку поезије "Жедан длан", а тренутно ради на другој.

Јуче (петак) је, такође, писац за дјецу Љубивоје Ршумовић одржао пјесничко подне у Основној школи "Петар Мећава" у Костајници, у оквиру манифестације "Књижевни сусрети на Козари".

Директорица Народне библиотеке "Невенка Станисављевић" у Костајници Светлана Ђурђевић рекла је да је ова установа организовала дружење ученика основне школе са бардом српске књижевности за дјецу, док је у осталим општинама, које су суорганизатори сусрета, организовано дружење пјесника са дјецом под називом "Ој, Козаро, пјесмом опкољена".

Ђурђевићева, која је члан Организационог одбора 46. "Књижевних сусрета на Козари", истакла је да су сусрети трајно културно добро ових простора и цијеле Републике Српске, те да Костајница даје свој допринос њиховој организацији и реализацији.

Књижевни сусрети на Козари ове године се одржавају у знаку 150 година од рођења књижевника Алексе Шантића и Бранислава Нушића и 80 година од рођења Драгана Колунџије.

Координатор сусрета Зоран Станић рекао је да ће ове године бити објављене три едиције у издању библиотеке Књижевних сусрета, од којих је прва "Овјенчани" гдје ће бити објављени лауреати свих награда.

- Ове године нам је успјело, уз потпуно финансирање града Приједора, да објавимо књиге "Изабрана дјела Бранка Ћопића" и "Шта је душа скупила" прошлогодишњег лауреата Милована Данојлића - казао је Станић.

Он је најавио да већ за сљедеће сусрете припремају књиге четири добитника награда "Књижевних сусрета на Козари" и то Мирослава Тешића, Љубомира Симовића, Љубивоја Ршумовића и Матије Бећковића.

Библиотека

Координатор сусрета Зоран Станић рекао је да је поводом 40 година од смрти Скендера Куленовића и исто толико година од установљења књижевне награде која носи његово име, и првог њеног добитника Бранка Ћопића, одлучено да буде покренута библиотека Књижевних сусрета.

- Ту је цијела плејада књижевника, те је Организациони одбор Књижевних сусрета дошао на идеју да се покрене едиција, односно библиотека Књижевних сусрета - рекао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана