Снага Ван Гога живи вјечно

Приредила: Александра Маџар
Снага Ван Гога живи вјечно

Амстердам - Један од највећих сликара постимпресионизма и један од најцјењенијих сликара уопште, Винсент Вилем ван Гог преминуо је на данашњи дан 1890. године у Француској.

Дјела овог постимпресионистичког сликара холандског поријекла запажена су по својој грубој љепоти, емотивној искрености и храбрим бојама, те је захваљујући томе постао један од водећих умјетника 20. вијека.

Свијет умјетности је цијеле године у знаку овог генија, а у Холандији 30 културних институција ради на заједничком пројекту "Ван Гог - 125 година инспирације". У фокусу су његови рани радови и њихов утицај на друге умјетнике. У француским градовима Сен Ремију, Арлу и Оверу на Оази, гдје се 1890. овај умјетник убио у 37. години, све се врти око личности Винсента ван Гога.

Њему у част, наносећи кратким потезима четкице модроплаву, тиркизну и сиву боју на платно, пољска умјетница Данута Роман покушава да репродукује одсјаје воде са слика Винсента ван Гога. Данута и још 70 умјетника раде на првом дугометражном анимираном филму који ће бити реализован руком насликаним платнима.

Насловљен "Ловинг Винцент", овај 4,5 милиона евра вриједан пројекат, који има амбицију да удахне живот Ван Гоговом дјелу, али и његовој измученој души, покренут је, такође поводом 125. годишњице од смрти великог сликара.

Његов рад је за вријеме његовог живота био познат само неколицини људи. За нешто више од деценију створио је више од 2.100 дјела, укључујући 860 уља на платну и више од 1.300 акварела, цртежа, скица и графика. Његов рад обухвата аутопортрете, пејзаже, мртву природу и портрете, а најчешћи мотиви су чемпреси, поља пшенице и сунцокрети.

Слика "Сељанка" из његовог раног холандског периода (март 1885) налази се у београдском Народном музеју.

Поријеклом Холанђанин, био је теолог и свештеник у руднику и сликао је рударе тамним мркозеленим бојама. Послије кратке париске импресионистичке фазе, када расвјетљава палету и напушта социјалне теме, Ван Гог одлази у Арл, на југу Француске, гдје започиње његов арлезијски период. Копирао је Милеа, Гогена и Лотрека.

Слике

Слика из серије "Сунцокрети" је 30. марта 1987. продата је у Лондону јапанском заступнику "Јасуда компаније" за 24,75 милиона фунти. Исте године је аустралијски бизнисмен Алан Бонд на аукцији у Њујорку купио слику "Ириси" за 53,9 милиона долара. Најскупља слика Винсента ван Гога икад продата је "Портрет доктора Гашеа", за невјероватних 82,5 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана