Слободан Тркуља, о стваралаштву, наступима и плановима, за Глас Српске: Музика покреће људе да буду бољи

Александра Глишић
Слободан Тркуља, о стваралаштву, наступима и плановима, за Глас Српске: Музика покреће људе да буду бољи

Нови Сад - Музика има снагу да човека мења изнутра, она оставља траг у нама и у великој мери обликује тренутно стање душе. Зато је јако важно којој музици се човек излаже.

Овако о свијету мелодија размишља музичар Слободан Тркуља, који је љепотом гласа освојио многе сцене широм свијета. Музички виртуоз свирајући више инструмената публику оставља без даха, са једнаким жаром бави се и компоновањем, а наступа са својим саставом "Балканополис".  

- "Балканополис" је од почетка, још давне 1997. године, замишљен као музички пројекат који ће народу на модеран начин представити уметност звука инспирисаног традицијом - каже Тркуља.

Додатну мотивацију представљају изузетне реакције људи из цијелог свијета, а посебно младих.

- Чак постоји читав покрет младих људи које смо инспирисали да се покрену и посвете живот музици и уметности коју воле. То знам јер нам се јављају, траже савете и смернице. У Републици Српској их има баш доста, редовно прате наше наступе и често смо у контакту - прича музичар који изводи музику инспирисану традицијом Србије и Балкана на нов и модеран начин.

Под утицајем звука "Балканополиса" настали су многи музички састави који иду њиховим стопама.

- То нам је вероватно и највећи успех, већи од било ког великог и престижног концерта у иностранству, та чињеница да ова музика покреће људе да буду бољи, да се посвете и жртвују за свој позив, да развијају свој креативни потенцијал. Мени је то добар знак да смо на правом путу - каже Тркуља.

Подсјетио је на велике концерте које су недавно одржали у Келну и Есену гдје су наступили са WDR Funkhaus симфонијским оркестром.

- Повод је био позив WDR да са њиховим оркестром изведемо музику "Балканополиса". Свидео им се несвакидашњи спој модерног, симфонијског и традиционалног звука. Иначе уздржана немачка публика нас је примила са одушевљењем и доживели смо дуге овације. Нашу музику изгледа читав свет разуме - сматра музичар који је самостално научио да свира.

Концерт у Келну је снимљен и емитован 23. априла на ЊДР 4 радио станици и путем интернета за цијели свијет.

Дане великих хришћанских празника воли да проводи у миру, у кругу породице.

- Некако је већ постала традиција да сам за Васкрс у ковиљском манастиру, месту мог духовног рођења. И за време боравка у иностранству сам се трудио да за Васкрс увек дођем ту. Васкршња литургија, свеноћно бдење и служба од пет сати је величанствена. Химне победе Живота над смрћу које певају монаси, радост коју човек осети због Васкрсења Христовог, догађаја који је стожерник хришћанске вере - то се не може описати речима. То је велика тајна која окрепљује, буди трезвеност душе и даје праву меру овоземаљском животу - прича Тркуља кога називају и једним од најљепших мушких гласова Балкана.

Празнично јутро за овог музичара има има посебан значај. 

- И онда ујутру на сцену ступају моји анђелчићи… прво каде кућу, певамо васкршње песме, узимају обојена јаја која су бојили данима пре и креће радост и весеље. Од деце учим сваког дана какав треба да будем. Њихова радост је права, једноставна и искрена. Поподне са братовом породицом идемо на заједнички породични ручак код мојих родитеља и тако већ годинама - испричао је музичар кога увијек са радошћу дочека публика у Српској.

Најављује да ће ускоро поново наступати у више градова у РС.

- Тренутно тражимо погодне термине за концерте са Балканополисом у Републици Српској. Тачан датум наступа ћемо објавити на нашој "Фејсбук" страници - казао је Тркуља.

Признаје да не гледа телевизију и да не прати шта се дешава.

- Постоји толико бољих ствари које човек може да ради са својим слободним временом. Суверен сам владар над својим дневним програмом и нема те телевизије која може да га направи боље од мене и моје породице. Волим да идемо са децом на дуге вожње бициклом кроз природу, да их водим на јахање, на пецање, на добру балетску представу, да заједно тражимо неку нову лепу музику - рекао је Тркуља.

Јубилеј

- Спремамо се за концерте по региону и следећу јубиларну годину када "Балканополис" слави 20 година од оснивања. Такође припремамо лепа музичка изненађења поводом тог јубилеја како у земљи тако и у иностранству - каже Слободан Тркуља. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана