Слободан - Бода Нинковић за Глас Српске: Бојим се да смо постали бројачи дана

Александра Глишић
Слободан - Бода Нинковић за Глас Српске: Бојим се да смо постали бројачи дана

Београд - Дишући заједно са ликовима из бајки, комедија, драма, телевизијских серија и филмова и дајући им јединствен израз Слободан - Бода Нинковић постао је једно од омиљених лица српског глумишта. Једнако га воли млађа и старија публика, а комична црта коју вјешто користи играјући различите улоге сврстала га је у умјетнике који неуморно стварају.

За "Глас Српске" говорио је за вријеме једног од предаха између снимања серије "Сенке над Балканом" и пробе за представу "Хор бечких дечака". 

- Бојим се да смо постали бројачи дана, а не корисници времена које нам је дато да га сами осмишљавамо и што квалитетније проживимо - примјећује глумац који је играо на готово свим позоришним сценама у Београду.

Највећу популарност стекао је захваљујући серијама попут "Срећних људи", а ових дана сабира утиске са сета новог пројекта Драгана Бјелогрлића. 

- Серије "Сенке над Балканом" обухвата занимљив период. Драган Бјелогрлић је са "Монтевидеом" покренуо једну ствар коју смо ми избегавали, а то је оживљавање догађаја из не тако давно прошлости, али која није позната. Период између два светска рата у Београду је био заиста занимљив и читајући сценарио открио сам много ствари - прича Нинковић о серији која говори о Београду као раскрсници путева и сједишту групација људи различитог интереса.

Како најављује пред публиком ће бити много занимљивости које су гаранција да је ријеч о оригиналном приступу историјској причи.   

- Повод јесу реални догађаји, али све је филмски обрађено и гледаоци ће уживати. Глумачка екипа са простора целе бивше Југославије даје додатни квалитет. Сам рад на сету је веома напоран зато што је обимна грађа и има много посла. Испоштован је принцип да се све брзо снима - открива један од актера приче у коју су укључени и глумци из Републике Српске.

Завршен је први дио снимања, слиједи пауза до половине фебруара, када би екипа требало да дође у Бањалуку и настави да ради.

- Играм Живојина, команданта жандармерије који је пратилац главног инспектора кога игра Драган Бјелогрлић. Он показује стање у полицији тог времена, све њене слабости и квалитете, а ситним комичним упадицама даје шарм читавој ситуацији. Радим са радошћу, са врло квалитетним колегама и све тешкоће успешно решавамо - подијелио је утиске са сета популарни глумац.

Тврди да рад пред камерама није препрека за позоришне улоге које посебно воли. Прије десетак дана је са колегама Предрагом Ејдусом и Ирфаном Менсуром премијерно одиграо представе "Хор бечких дечака" коју оцјењује као квалитетну. 

- Ирфан је "крстио" као генску комедију о нашим људима, о транзицији, онима који покушавају да нађу срећу изван земље. Али сам на премијеру стигао само пола сата пре почетка јер сам претходних пет дана имао интензивно снимање. Велике су обавезе, али успевам да све уклопим - признаје Нинковић. 

Одлична припрема на претходним пробама, каже, помогла му је да у потпуности одговори глумачком задатку на првом извођењу. 

- Време је такво да човек само са добром организацијом може да постигне све ствари. Просто смо некад принуђени да правимо неку врсту компромиса па да појачаним активностима обезбедимо услове за нормалан живот - сматра глумац који игру на позоришним даске доживљава као најслађи дио бављења овим послом.

Као стални члан београдског позоришта "Бошко Буха" од 1986. до 1995. године, одиграо је више од 30 премијера у представама које је извео око 2.000 пута. Међу њима су "Црвенкапа", "Василиса", "Чаробњак из Оза", "Кад је био мрак".

Енергију је усмјеравао и у комаде на сцени Београдског драмског позоришта, Битеф театра, Народног позоришта у Београду и Звездара театра, од 1995. је стални члан Југословенског драмског позоришта.

- Лепа су снимања и телевизија, али позориште је прави искрени импулс који заиста пружа глумцу могућност да ужива у живом контакту. Серију или филм снимимо и радујемо се томе, а вероватно већ приликом првог емитовања видећемо да смо можда могли нешто другачије да урадимо. Међутим, нећемо моћи ништа да променимо. А у позоришту можете и то јесте највећа лепота театра - искрен је Нинковић.

Култни дјечији серијал "Фазони и форе", филмови "Мртав ладан", "Мали свет", "Монтевидео, Бог те видео" само су неки од наслова у којима је покупио све симпатије публике. Ипак, када је ријеч о тренутном стању у култури није оптимистичан.

- Светски тренд је да се у сврху постизања циља који се зове добијање профита занемарују врло битне ствари. У контакту сам са људима који живе у иностранству и тамо се прилично смањују буџети за културу. Наравно, то се не може поредити са нама јер смо ми мало тржиште, али овакав однос према уметности чини огромну штету - истиче глумац подсјећајући да се као замјена за умјетност дају инстант производи.

На тржишту, напомиње, морају да постоје различите понуде, али фаворизовање неквалитетних и површних ствари прави лош дуготрајан ефекат.  

- Расту нове генерације које неће имати никакво упориште у правим вредностима и онда ћемо доћи у незавидну ситуацију. Ми уметници увек имамо мотив и налазимо начин да дођемо до неког резултата, али млади људи који стасавају биће изложени манипулацијама ако ништа не променимо када је реч односу према култури - закључује Нинковић.  

Публици треба понудити више ствари

- На нама уметницима је да се боримо да дамо све што можемо. Нетачна је теза да телевизије нуде оно што публика хоће. Публици треба понудити више ствари. Ако форсирате само једну врсту садржаја онда заиста нема избора и онда се људи полако привикавају на то што уопште није добро - каже Слободан - Бода Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана