Слобода Мићаловић, глумица за Глас Српске: У умјетности нема мјеста за компромисе

Александра Глишић
Слобода Мићаловић, глумица за Глас Српске: У умјетности нема мјеста за компромисе

Београд - Јако је важно да се уметност шири и размењује, иначе и сама уметност губи свој значај. Фестивали су корисни зато што вас враћају суштини, а то је узбуђење и размена енергије са сцене. На фестивалима се виде различити приступи у решавању одређених сцена, концепција, приступа неком комаду и њиховим ликовима.

Рекла је ово за "Глас Српске" београдска глумица Слобода Мићаловић, која већ деценијама осваја публику оригиналним креацијама у позоришту, филму и серијама. У Бањалуку ускоро стиже као предсједница жирија Златне селекције Међународног фестивала студентских позоришта фестивала "Кестенбург", који ће бити одржан од 25. јула до 3. августа.

- Не знам шта бих поручила младим глумцима. Каријера сваког појединца доста зависи од вас самих. Важно је знати шта желиш па затим како и с ким. Е ово посљедње с ким треба да се заслужи. До тога се најтеже долази. Али оно што сам схватила за ово време, колико сам дуго професионална глумица, то је да у уметности, уколико желите да то буде квалитетно, не смете правити компромисе! Морате дати све од себе и увек бирати људе који могу да вас прате и да трче у корак са вама. Могу само да им поручим да буду стрпљиви и да дају сваки пут све од себе - каже Мићаловићева.

Захвална је организаторима "Кестенбурга" на указаном повјерењу и одлуци да управо њу изаберу за предсједницу жирија.

- Пре свега, желим да уживам у свежини и креативности младих људи. Сигурна сам да имају шта да понуде. Што се тиче награда, то је важно, али не толико колико је важно којим путем су кренули, какав укус имају када је позориште у питању, самим тим и уметност - прича глумица подсјећајући да је учествовала на разним фестивалима.

По квалитету посебно издваја један фестивал - "Кустендорф".

- На "Кустендорфу" имате прилику да учите, гледате, разговарате са људима који су врхунски у свом послу. Што на разним радионицама, што после радионица између два филма. Тако стварамо контакте и размењујемо своја искуства. То су дани када уметност не спава. Дивно је када се младост и искуство споје. То је права ствар - истиче Мићаловићева која је играла и пред бањалучком публиком.

Гостујући у Бањалуци наступила је у представама "Тре сорелле" и "Чудо у Шаргану". Што се тиче позоришне продукције из Републике Српске, понекад погледа неку од представа.

- Бањалучка публика је негована, воли позориште и разуме се у позориште. Памтим конференцију после представе (такозвани округли сто) где су новинари слободно причали о томе како су доживели нашу представу, шта им се допало, а шта не, шта је било нејасно... То ми је остало у сећању зато што се то ретко дешава, углавном ауторска екипа прича, а новинари ћуте - каже глумица која је у посљедње вријеме окупирана снимањем серије о династији Немањића.

У причи о српској династији припала јој је улога Ане Дандоло, венецијанске принцезе и друге супруге Стефана Првовјенчаног, мајке краља Уроша.

- Након завршетка "Немањића" почињем и томе се јако радујем, серију "Корени" Добрице Ћосића. Играм Симку, веома комплексан лик, то ће бити још један од мојих глумачких изазова. Дотад и даље уживам у позитивним коментарима када је филм "На млечном путу" Емира Кустурице у питању. Поносна сам јако на све нас који смо били део те магије - открива Мићаловићева.

Програм

- Мислим да ће програм "Кестенбурга" бити јако занимљив. Представе из различитих земаља ће свима омогућити да све буде занимљивије. Какав је пратећи програм још не знам, али у сваком случају биће то квалитетно потрошено време - каже Слобода Мићаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана