Slike Nebojše Bosnića putuju u Berlin

Mirna Pijetlović
Slike Nebojše Bosnića putuju u Berlin

Banjaluka - Velika je čast što su me rukovodioci galerije "Joahim Ronc" iz Berlina pozvali da svoje slike predstavim njihovoj publici. To je dokaz svakom umjetniku da je na pravom putu.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar Nebojša Bosnić iz Banjaluke, čija izložba "Slike" u oktobru ove godine, u dopunjenom izdanju, putuje za Berlin. Ovu postavku svi zainteresovani mogu pogledati u izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

- Do saradnje sa berlinskom galerijom je došlo sasvim slučajno. Poslao sam im svoj sajt gdje ima nekoliko mojih radova, dopalo im se i pozvali su me da budem njihov gost u oktobru ove godine - ispričao je Bosnić.

Dodao je da banjalučka publika ima priliku da vidi osam slika, dok će za Berlin pripremiti njih 20 iste tematike.

- Slike su bogatog kolorita, različitih formata i rađenih u tehnici ulje na platnu u ciklusu "Figuracije". Dijelovi tijela su statični, a ono što čini dinamiku i prelazi u dramaturški momenat su pogledi, odnosno oči na portretima - istakao je Bosnić.

Objašnjava da oči odaju "raspoloženje portreta", a to su radoznalost, zabrinutost, znatiželja, a tek ponekad tuga i sjeta.

- Cijela paleta boja je svijetla, međutim, to je sekundarni momenat izložbe. Primarni je taj dramaturški momenat pogleda portreta, a inspirisali su me određeni filmovi i predstave, ali i situacije iz svakodnevnog života - naglašava slikar i dodaje da će posmatrači vjerovatno na različite načine gledati ovu izložbu, tako da umjetničko djelo ima više značenja.

Izložbu će svi zainteresovani moći da pogledaju do 30. marta u malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

Film

- Moram da izdvojim film "Kum", koji sam gledao kao zbir fotografija. Ono što je meni, kao dramaturški momenat, privuklo pažnju u tom filmu je kada Al Paćino ustaje sa fotelje i vidi se da mu je odijelo zgužvano na leđima, što znači da su scenografi obratili pažnju na svaki detalj. Upravo ta sekvenca u filmu ostavila je na mene utisak. Tako i u svojim djelima posvećujem pažnju detaljima - rekao je Nebojša Bosnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana