Слике Небојше Боснића путују у Берлин

Мирна Пијетловић
Слике Небојше Боснића путују у Берлин

Бањалука - Велика је част што су ме руководиоци галерије "Јоахим Ронц" из Берлина позвали да своје слике представим њиховој публици. То је доказ сваком умјетнику да је на правом путу.

Испричао је ово за "Глас Српске" академски сликар Небојша Боснић из Бањалуке, чија изложба "Слике" у октобру ове године, у допуњеном издању, путује за Берлин. Ову поставку сви заинтересовани могу погледати у изложбеном салону Банског двора Културног центра у Бањалуци.

- До сарадње са берлинском галеријом је дошло сасвим случајно. Послао сам им свој сајт гдје има неколико мојих радова, допало им се и позвали су ме да будем њихов гост у октобру ове године - испричао је Боснић.

Додао је да бањалучка публика има прилику да види осам слика, док ће за Берлин припремити њих 20 исте тематике.

- Слике су богатог колорита, различитих формата и рађених у техници уље на платну у циклусу "Фигурације". Дијелови тијела су статични, а оно што чини динамику и прелази у драматуршки моменат су погледи, односно очи на портретима - истакао је Боснић.

Објашњава да очи одају "расположење портрета", а то су радозналост, забринутост, знатижеља, а тек понекад туга и сјета.

- Цијела палета боја је свијетла, међутим, то је секундарни моменат изложбе. Примарни је тај драматуршки моменат погледа портрета, а инспирисали су ме одређени филмови и представе, али и ситуације из свакодневног живота - наглашава сликар и додаје да ће посматрачи вјероватно на различите начине гледати ову изложбу, тако да умјетничко дјело има више значења.

Изложбу ће сви заинтересовани моћи да погледају до 30. марта у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра у Бањалуци.

Филм

- Морам да издвојим филм "Кум", који сам гледао као збир фотографија. Оно што је мени, као драматуршки моменат, привукло пажњу у том филму је када Ал Паћино устаје са фотеље и види се да му је одијело згужвано на леђима, што значи да су сценографи обратили пажњу на сваки детаљ. Управо та секвенца у филму оставила је на мене утисак. Тако и у својим дјелима посвећујем пажњу детаљима - рекао је Небојша Боснић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана