Slike Ljubomira Gajića u dva salona

Aleksandra Rajković

BANjALUKA - Izložba slika akademskog slikara Ljubomira Gajića otvorena je u utorak uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru, u malom i velikom izložbenom salonu.

Slike novijeg datuma izložene su u velikom salonu, dok su one koje su nastajale u ranijem periodu publici dostupne u malom salonu.

- Ljubomir Gajić je umjetnik koji već decenijama nastoji i uspijeva da u svom djelu svijet zahvati instinktivnim snagama vlastite prirode, potvrđujući pomenutu, ekskluzivno humanu, osobinu posjedovanja ideja koje prevazilaze svakodnevno iskustvo. "Naš sopstveni svijet" tako pretače u onu drugu ravan, konačno ga potčinjavajući jednoj višoj duhovnoj svijesti - zapisala je u katalogu izložbe istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo.

Prema njenim riječima, Gajić ovom izložbom nudi sudar "strukture i priče, plastičnog sloja i predmetnog sloja, estetskog racionalizma prve i semantičkog iracionalizma druge".

Ljubomir Gajić je objasnio da su djela iz njegove nove postavke nastajala tri godine, ali imaginacija koja je prisutna kod njega, kako kaže, postoji 42 godine.

- U velikom salonu izložena su djela koja su uglavnom nastajala prošle i 2010. godine, a u malom salonu su starije slike, a to su one iz 2009. godine. U depou imam toliko slika da bi mogle ispuniti četiri ovakva salona, ali ovdje sam napravio uži izbor od 77 slika - kaže Gajić.

On dodaje da slike u dva salona povezuje rukopisna prepoznatljivost.

- Idem u inovativne procese, ali ne odričem se sebe. Hoću da budem svoj uprkos tendencijama da se sivilom zamijeni identitet u uvijek istrajavam na sopstvenosti - ističe Gajić.

Obrazovanje

Ljubomir Gajić je prve slikarske pouke primio u manastiru Čokešini, gdje je boravio od 1958. do 1963. kao iskušenik. Nastavio je bogoslovsko školovanje. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu u klasi akademika Nedeljka Gvozdenovića i Radenka Miševića. Usavršavao se na studijskim putovanjima u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji. Postdiplomske studije iz sociologije kulture pohađao je kod profesora Ratka Božovića na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Jedan je od osnivača Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana