Слике Љубомира Гајића у два салона

Aлександра Рајковић

БAЊAЛУКA - Изложба слика академског сликара Љубомира Гајића отворена је у уторак увече у Банском двору Културном центру, у малом и великом изложбеном салону.

Слике новијег датума изложене су у великом салону, док су оне које су настајале у ранијем периоду публици доступне у малом салону.

- Љубомир Гајић је умјетник који већ деценијама настоји и успијева да у свом дјелу свијет захвати инстинктивним снагама властите природе, потврђујући поменуту, ексклузивно хуману, особину посједовања идеја које превазилазе свакодневно искуство. "Наш сопствени свијет" тако претаче у ону другу раван, коначно га потчињавајући једној вишој духовној свијести - записала је у каталогу изложбе историчар умјетности Љиљана Шево.

Према њеним ријечима, Гајић овом изложбом нуди судар "структуре и приче, пластичног слоја и предметног слоја, естетског рационализма прве и семантичког ирационализма друге".

Љубомир Гајић је објаснио да су дјела из његове нове поставке настајала три године, али имагинација која је присутна код њега, како каже, постоји 42 године.

- У великом салону изложена су дјела која су углавном настајала прошле и 2010. године, а у малом салону су старије слике, а то су оне из 2009. године. У депоу имам толико слика да би могле испунити четири оваква салона, али овдје сам направио ужи избор од 77 слика - каже Гајић.

Он додаје да слике у два салона повезује рукописна препознатљивост.

- Идем у иновативне процесе, али не одричем се себе. Хоћу да будем свој упркос тенденцијама да се сивилом замијени идентитет у увијек истрајавам на сопствености - истиче Гајић.

Образовање

Љубомир Гајић је прве сликарске поуке примио у манастиру Чокешини, гдје је боравио од 1958. до 1963. као искушеник. Наставио је богословско школовање. Aкадемију ликовних уметности завршио је у Београду у класи академика Недељка Гвозденовића и Раденка Мишевића. Усавршавао се на студијским путовањима у Италији, Француској, Њемачкој и Холандији. Постдипломске студије из социологије културе похађао је код професора Ратка Божовића на Факултету политичких наука у Београду. Један је од оснивача Aкадемије умјетности у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана