Сликао срцем и душом, ум изгубио негдје у међувремену

Приредила: Наташа Лазукић
Сликао срцем и душом, ум изгубио негдје у међувремену

Бањалука - На данашњи дан рођен је један од најцјењенијих постимпресионистичких умјетника и власник најпрепознатљивијег сликарског стила Винсент ван Гог.

Радио је и до 20 часова дневно и за живота створио више од 800 слика. Проучаваоци Ван Гоговог рада тврде да је он у свој шешир стављао запаљене свијеће како би могао сликати ноћу. У таквим условима је насликао и једно од својих познатијих дјела "Звјездану ноћ", и то током боравка у психијатријској болници у Француској.

Она иста дјела која су сматрана безвриједним док их је Ван Гог сликао, данас красе зидове најпрестижнијих галерија.

- Сликао сам свим срцем и душом, а ум изгубио негдје у међувремену - рекао је једном.

Слике му одишу необичним немиром, чак и када су на њима најидиличнији пејзажи. Познато је да је Ван Гог у једном од налета свог лудила одсјекао сопствено уво, а сматра се да је томе претходила расправа са Полом Гогеном. Није имао среће у љубави, што би се могло приписати и његовом необичном укусу када су жене у питању, јер су га већином привлачиле проститутке и удовице.

Приврженост религиозној тематици, као и тематици породичног живота и живота затвореника била је директна алузија на личну ситуацију. Био је посвећен свом раду и живио за умјетност и љубав и, упркос томе, све је више постајао анксиозан, депресиван и усамљен. Свом брату Теу, који га је увијек подржавао емотивно и финансијски, писао је како је очајан и бијесан на себе. Био је обузет мислима о сопственој смрти, јер је одмалена пролазио поред гроба на коме је писало његово име - гроба који је, заправо, припадао брату који је преминуо прије Винсентовог рођења. Све ово довело је до све учесталијих маничних и епилептичних напада, а Ван Гог је све више губио контролу над собом.

Слика "Коријење дрвећа", на којој је радио посљедњег дана свог живота, својом ускомешаном и недефинисаном композицијом можда је најбоље представила силину емотивног набоја овог умјетника.

Слика на аукцији послије 20 година

Слика холандског мајстора сликарства биће понуђена на аукцијској продаји у Паризу, први пут у посљедњих 20 година, саопштила је аукцијска кућа "Аркиријал" и додала да је вриједност слике процијењена на три до пет милиона евра. Дјело названо "Жене које крпе мреже на динама" насликано је 1882. године, када је Ван Гог имао 29 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана