Славнии итлијански тенора Роберт Јакини Вирђили бањалучкој публици поклонио раскош талента

Александра Маџар
Славнии итлијански тенора Роберт Јакини Вирђили бањалучкој публици поклонио раскош талента

Бањалука - Колико талента, љубави, одрицања стане у капи зноја које са чела падају на сцену и остављају трагове исконске умјетности у човјеку, могла је да види публика у Банском двору Културном центру слушајући и гледајући Роберта Јакинија Вирђилија, једног од најљепших италијанских тенора.

Публика, духовно нахрањена у четвртак увече, аплаузе је мијешала са узвицима душе "Браво, браво, браво". Браво и за Бански двор, у којем се послије неколико деценија десио солистички концерт једног славног тенора, браво за пијанисту Арсена Чаркића, који је типкама клавира удисао снагу Ђорданија, Белинија, Доницетија, Листа, Пучинија, чије су композиције биле на репертоару.

Јакини Вирђили није крио узбуђење ни на сцени, а ни послије концерта, па је за "Глас Српске" признао да није очекивао тако топао пријем код бањалучке публике. Али искуство му је, како каже, по ко зна који пут потврдило да ако се дајете људима, они вам онда чак дупло узвраћају.

- Веома сам задовољан извођењем у Бањалуци, осјетио сам и видио да је публика била задовољна - казао је оперски пјевач.

Захваљујући свом специфичном музичком изразу, широком распону гласа и сјајној техници пјевања, маестро Роберто изводи разнолик репертоар, многих стилова - од Моцарта, преко Росинија и бисера италијанског белканта, укључујући традиционалне опере Вердија и Пучинија, па све до репертоара модерних, односно савремених композитора, што пред њега поставља многобројне изазове.

- Највећи изазов је да стално морамо себе контролисати. Не можете се само ослањати на технику извођења јер ако то радите, онда не дајете емоције и онда сте само обична машина. Али публика то не жели. Она жели да види емоције приликом наступа и то је чињеница - истакао је он.

Да би човјек био успјешан у ономе што ради, додаје Роберто, мора бити задовољан собом и својим животом. А када је у питању оперско пјевање и његовање гласа, младим људима је поручио да не би требало много да пију и да пуше.

- Можда можете бити више попустљиви кад је у питању храна, што се очито може видјети на мени. Али када је ријеч о пићу и пушењу, то су ствари на које морате обраћати пажњу. У супротном, постоји ризик по ваш глас и наступ на позорници - кроз смијех је рекао Јакини Вирђили.

Када је ријеч о композицијама које у њему буде снажне емоције, издвојио је Вердијеве опере "Риголето" и "Травијата".

- Њих баш волим изводити, без обзира на то што ми је омиљени композитор Росини - открио је умјетник и објаснио да ликове у дјелима Росинија прати весела музика.

Послије низа запажених наступа у престижним салама, и Бањалука може бити поносна што је угостила бриљантног оперског пјевача. Међу своје кључне овогодишње пројекте Роберто сврстава припрему улоге Неморина из Доницетијевог "Љубавног напитка" за сцену у Тоскани. Снимио је неколико запажених ЦД издања за дискографске куће попут "Bongiovannија", "Tactusа" и "Naxosа", а све оно што је у сриједу показао у Бањалуци остало је снимљено у срцима публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана