Скоро комплетна Кочићева биографија

Срна
Скоро комплетна Кочићева биографија

Бањалука - Комплетна и цјеловита биографија великог српског писца и народног трибуна Петра Кочића ускоро ће бити објављена у штампаној форми, најавио је вечерас Зоран Пејашиновић из бањалучког одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

Пејашиновић је рекао новинарима на предавању у оквиру циклуса "Стогодишњи помен Петру Кочићу", уприличеном поводом стотину година од Кочићеве смрти, да је аутор те биографије пишчев пријатељ и кум Васо Глушац, који је пратио Кочићев живот од сарајевске гимназије до смрти у београдској душевној болници.


Он је навео да је Глушац, пред крај живота у Београду, послије Другог свјетског рата, одлучио да сабере његова раније објављена дјела о Кочићу, да их прошири и допуни.

"То је и урадио, припремио за штампу, али није успио да одштампа. Та биографија је остала потпуно непозната и стицајем околности је овде у Бањалуци, у рукопису", рекао је Пејашиновић.

Боривоје Милошевић из градског одбора "Просвјете" навео је да је Кочић углавном био познат као писац, али да се у личности Петра Кочића стопило неколико карактера - он је српски посланик у тадашњем босанском парламенту, непоштедни критичар аустроугарске управе, борац за аграрну реформу, публициста, оснивач и уредник неколико угледних српских књижевних и политичких листова.

Милошевић је у предавању под називом "Кочићев барјак", између осталог, истакао да је Кочић, прије више од стотину година, био велики борац за очување српског језика и ћирилице од настојања тадашњих аустроугарских власти да наметну такозвани "босански језик", тако да је "ова прича и данас актуелна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана