Sjećanje na Branka Ćopića

Srna
Sjećanje na Branka Ćopića

Beograd - U Beogradu je obilježena 31 godina od smrti srpskog pisca Branka Ćopića polaganjem vijenaca na njegov grob u Aleji velikana na Novom groblju.

Direktor Fondacije "Bašta sljezove boje" Dušan Ilić pozvao je na pružanje podrške inicijativi da se podigne kuća Branka Ćopića u njegovim rodnim Hašanima.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obećao da će biti pokrovitelj spomen-područja "Bašta sljezove boje" pored Une, te se založio da u stanu Branka Ćopića u Beogradu bude osnovan muzej.

Glumac Tomo Kuruzović, koji je glumio Ćopićeve likove, rekao je da je on bio heroj svog vremena kada niko nije smio da kaže "ne", čovjek koji nije odustajao od svoje satire i ideala i "naše prvo pero da istinu u laž zabode".

Branko Ćopić tragično je okončao život 26. marta 1984. godine u Beogradu, bacivši se sa Savskog mosta. Sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

U jugoslovenskoj književnosti stekao je status stvaraoca sa najviše štampanih i prevedenih djela, a njegov opus može se pronaći na više od 30 svjetskih jezika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana