Сјећање на Бранка Ћопића

Срна
Сјећање на Бранка Ћопића

Београд - У Београду је обиљежена 31 година од смрти српског писца Бранка Ћопића полагањем вијенаца на његов гроб у Алеји великана на Новом гробљу.

Директор Фондације "Башта сљезове боје" Душан Илић позвао је на пружање подршке иницијативи да се подигне кућа Бранка Ћопића у његовим родним Хашанима.

Он је подсјетио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик обећао да ће бити покровитељ спомен-подручја "Башта сљезове боје" поред Уне, те се заложио да у стану Бранка Ћопића у Београду буде основан музеј.

Глумац Томо Курузовић, који је глумио Ћопићеве ликове, рекао је да је он био херој свог времена када нико није смио да каже "не", човјек који није одустајао од своје сатире и идеала и "наше прво перо да истину у лаж забоде".

Бранко Ћопић трагично је окончао живот 26. марта 1984. године у Београду, бацивши се са Савског моста. Сахрањен је у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

У југословенској књижевности стекао је статус ствараоца са највише штампаних и преведених дјела, а његов опус може се пронаћи на више од 30 свјетских језика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана