Sjećanja Crnjanskog na Veliki rat

Mirna Pijetlović
Sjećanja Crnjanskog na Veliki rat

Beograd - Predstava "Dnevnik o Čarnojeviću" po romanu Miloša Crnjanskog u režiji Miloša Lolića premijerno je izvedena u srijedu uveče na velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nova predstava višestruko nagrađivanog reditelja i to po djelu jednog od najvećih srpskih pisaca izazvala je veliko interesovanje publike.

Glumački ansambl zasluženo je dobio dug aplauz, ali su mnogi gledaoci zamjerili da je predstava ostala gotovo isključivo na tekstu, kao u nekoj vrsti poetskog teatra, bez odlika pravog scenskog čina.

Glumci ne igraju klasične likove već je svako od njih naizmjenično narator. U fragmentarnoj formi, kao i u samom romanu toka svijesti, iznose sjećanja Crnjanskog na Prvi svjetski rat, rovove, krv i blato, ali i na djetinjstvo, studentske dane, ljubavnice, prijatelja, govore lirske zapise autora o boji neba, Sumatri, smislu života.

- U "Dnevniku o Čarnojeviću" mi sve vreme lutamo u doživljajima rata, da bi svaki od tih doživljaja pomerao fokus sa rata na nešto drugo, na nešto drugo bitno - na erotsko čak. I sada taj klinč Erosa i Tanatosa, ta njihova isprepletenost, biva mnogo značajnija tema nego nesrećna sudbina mladog austrougarskog vojnika - navodi reditelj predstave Miloš Lolić.

Oni koji vole Crnjanskog sigurno će uživati, ali je pitanje koliko će publike privući ovakav scenski eksperiment.

Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Marija Marković, dramaturg Periša Perišić, kompozitor Nevena Glušica, koreograf Dragana Bulut.

Inače, predstava je posljednji dio projekta "Pali anđeo istorije" u ovoj godini. Projekat je povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata JDP pokrenuo 2012. u saradnji sa Unijom teatara Evrope i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Srbije.

Role

Predstavu izvode Vojislav Brajović, Branislav Lečić, Nikola Đuričko, Vojin Ćetković, Milan Marić, Stefan Bundalo, Hristina Popović, Jelena Ilić, Milena Živanović i Marko Grabež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana